Κίνα: Σχεδιάζει να προσγειώσει αστροναύτες στη Σελήνη πριν από το 2030, σε έναν νέο αγώνα για το διάστημα

Η Κίνα σχεδιάζει να προσγειώσει αστροναύτες στη Σελήνη πριν από το 2030, κάτι που θα ήταν άλλη μια πρόοδος σε αυτό που θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένας νέος διαστημικός αγώνας.

Οι ΗΠΑ επίσης σκοπεύουν να επαναφέρουν τους αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια μέχρι το τέλος του 2025.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Κινεζικής Επανδρωμένης Διαστημικής Υπηρεσίας Λιν Σικιάνγκ επιβεβαίωσε τον στόχο της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο Λιν είπε επίσης ότι η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει τον τροχιακό διαστημικό σταθμό με πλήρωμα με μια πρόσθετη μονάδα.

Ένα νέο πλήρωμα τριών ατόμων έχει προγραμματιστεί να κατευθυνθεί στον σταθμό Tiangong την Τρίτη με το σκάφος Shenzhou 16.

Το πλήρωμα περιλαμβάνει για πρώτη φορά πολιτικό προσωπικό. Όλα τα προηγούμενα μέλη του πληρώματος ήταν στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τη στρατιωτική πτέρυγα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.

Ο Gui Haichao, καθηγητής στο κορυφαίο ινστιτούτο αεροδιαστημικής έρευνας του Πεκίνου, θα συμμετάσχει στον διοικητή της αποστολής Jing Haipeng και ο μηχανικός διαστημικών σκαφών Zhu Yangzhu ως εμπειρογνώμοναςς ωφέλιμου φορτίου.

Η Κίνα ολοκλήρωσε τον διαστημικό σταθμό Tiangong τον Νοέμβριο με την τρίτη από τις τρεις μονάδες, με επίκεντρο τη μονάδα διαβίωσης και διοίκησης Tianhe.

Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας το 2003 την έκανε την τρίτη χώρα μετά την πρώην Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ που έστειλε ένα άτομο στο διάστημα.Η Κίνα κατασκεύασε τον δικό της σταθμό αφού αποκλείστηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ σχετικά με τους στενούς δεσμούς των κινεζικών διαστημικών προγραμμάτων με τον PLA.

Το διάστημα θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια νέα περιοχή ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών – των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και αντιπάλων για διπλωματική και στρατιωτική επιρροή.

Οι αστροναύτες που στέλνει η NASA στο φεγγάρι μέχρι τα τέλη του 2025 θα στοχεύουν στον νότιο πόλο όπου πιστεύεται ότι οι μόνιμα σκιασμένοι κρατήρες είναι γεμάτοι με παγωμένο νερό.

Σχέδια για μόνιμες βάσεις πληρωμάτων στη Σελήνη εξετάζονται επίσης και από τις δύο χώρες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με δικαιώματα και συμφέροντα στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ περιορίζει αυστηρά τη συνεργασία μεταξύ των διαστημικών προγραμμάτων των δύο χωρών και ενώ η Κίνα λέει ότι καλωσορίζει τις ξένες συνεργασίες, αυτές μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί στην επιστημονική έρευνα.

Εκτός από τα σεληνιακά τους προγράμματα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επίσης προσγειώσει ρόβερ στον Άρη και το Πεκίνο σχεδιάζει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην προσγείωση ενός διαστημικού σκάφους σε έναν αστεροειδή.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί