Καλλιτέχνης για ΑΙ: «Ανταγωνίζεσαι με ένα ψηφιακό αντίγραφο του εαυτού σου, που δεν κοιμάται, δεν ξεκουράζεται και δεν πληρώνεται». 

Οι εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη που μιμούνται το στυλ ενός καλλιτέχνη είναι μια μορφή κλοπής ταυτότητας και ανταγωνίζονται τους ίδιους τους δημιουργικούς των οποίων η δουλειά χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των μοντέλων, δήλωσε στο Fox News καλλιτέχνης που μήνυσε δύο εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης όπως το Midjourney και το Stable Diffusion χρησιμοποιούν κείμενο και εικόνες από όλο το διαδίκτυο και άλλες πηγές για να εκπαιδεύσουν τις μηχανές τους να δημιουργούν εικόνες για τους καταναλωτές τους.

Η καλλιτέχνιδα και εικονογράφος Karla Ortiz με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία ισχυρίζεται ότι το έργο τέχνης της χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση της τεχνολογίας, κατέθεσε μήνυση τον Ιανουάριο εναντίον και των δύο εταιρειών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και παραβιάσεις δικαιωμάτων δημοσιότητας.

«Κάποιος μπορεί να μιμηθεί τη δουλειά μου επειδή μια εταιρεία του το επέτρεψε», είπε ο Ortiz στο Fox News. «Το αισθάνομαι σαν ένα είδος κλοπής ταυτότητας σε βιομηχανικό επίπεδο».

«Φαίνεται ότι κάποιος έχει πάρει όλα εκείνα για τα οποία έχεις δουλέψει και επέτρεψε σε κάποιον άλλο να κάνει ό,τι θέλει με αυτό για κέρδος», είπε. 

Η Ortiz είπε ότι πριν καταθέσει μήνυση, θα μπορούσε να παρακινήσει τη Midjourney και τη Stable Diffusion να δημιουργήσουν εικόνες «στο στυλ της Karla Ortiz» και οι πλατφόρμες AI θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η Stability AI, δημιουργός του Stable Diffusion, κατέθεσε πρόταση τον Απρίλιο για να απορρίψει την υπόθεση της Ortiz, υποστηρίζοντας ότι ο καλλιτέχνης απέτυχε «να εντοπίσει μια εικόνα εξόδου φερόμενης παραβίασης, πόσο μάλλον μια που να είναι ουσιαστικά παρόμοια με οποιοδήποτε από τα έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα». Η Midjourney υπέβαλε παρόμοια αίτηση την ίδια μέρα.

«Για να δημιουργήσουν αυτά τα μοντέλα τις εικόνες που βλέπετε σήμερα, ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, δεδομένα που περιλαμβάνουν εικόνα και κείμενο», είπε η Ortiz στο Fox News. «Αυτά τα δεδομένα, περιλαμβάνουν τα πάντα».

«Περιλαμβάνει ιατρικά αρχεία ανθρώπων, επιχειρήσεις ανθρώπων, κατοικίες, σε ορισμένες περιπτώσεις ομοιότητες ανθρώπων, και στην περίπτωσή μας επίσης, σχεδόν όλο το σύνολο του έργου μου και συγκεκριμένα την καλή μου τέχνη», συνέχισε η Ortiz.

Άλλοι καλλιτέχνες εξέτασαν εξονυχιστικά τις μεθόδους των εταιρειών τεχνολογίας για την εκπαίδευση των μοντέλων τους και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης δεδομένων για τη δημιουργία μηχανικής μάθησης.

Ωστόσο, οι καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων μουσικών, εικονογράφων και συγγραφέων, δεν μπορούν να προστατεύσουν το στυλ τους, είπε ένας δικηγόρος στο Fox News τον περασμένο μήνα.

Αφού κατέθεσε τη αγωγή της, η Ortiz είπε ότι η Midjourney και η Stable Diffusion σταμάτησαν να χρησιμοποιούν δεδομένα που αντλήθηκαν από την τέχνη της για να δημιουργήσουν εικόνες.

Όμως οι ανησυχίες της παραμένουν. 

«Δημιουργεί εικόνες που προορίζονται να μοιάζουν με τις δικές σας και ενδεχομένως ακόμη και να ανταγωνιστούν στη δική σας αγορά, χρησιμοποιώντας το δικό σας όνομα και τη δική σας δουλειά», είπε η Ortiz. «Αγωνίζεσαι με ένα ψηφιακό αντίγραφο του εαυτού σου, με ένα μηχάνημα που δεν κοιμάται, δεν ξεκουράζεται και δεν πληρώνεται». 

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου από την Goldman Sachs. Και η IBM ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα σταματήσει την αναζήτηση υποψηφίων που θα μπορούσε να αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Arvind Krishna να προβλέπει ότι έως και το 30% των ρόλων που δεν αντιμετωπίζουν πελάτες – ή σχεδόν 8.000 θέσεις εργασίας – θα μπορούσαν να εξαλειφθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί