Ιαπωνία: Θέλουν να συλλέξουν ηλιακή ενέργεια στο διάστημα και να τη στείλουν στη Γη μέσω μικροκυμάτων!!!

Ένας νέος παγκόσμιος αγώνας αναζωπυρώνεται για την ανάπτυξη τεχνολογίας για τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας που συλλέγεται στο διάστημα, στη Γη. Mια ιαπωνική συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που στοχεύει να πραγματοποιήσει μια δοκιμή γύρω στο 2025.

Η ηλιακή ενέργεια που βασίζεται στο διάστημα προτάθηκε από έναν Αμερικανό φυσικό το 1968. Η ιδέα είναι η εκτόξευση ηλιακών συλλεκτών στο διάστημα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε υψόμετρο 36.000 χιλιομέτρων.

Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε μικροκύματα — την ίδια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στους φούρνους μικροκυμάτων — και αποστέλλεται σε επίγειους σταθμούς λήψης για μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα μικροκύματα μπορούν να περάσουν μέσα από τα σύννεφα, δημιουργώντας μια σταθερή παροχή ενέργειας που εκπέμπεται ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας και τον καιρό.

Στην Ιαπωνία, μια ομάδα υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Πανεπιστημίου του Κιότο Hiroshi Matsumoto ηγείται της έρευνας. Στη δεκαετία του 1980, ήταν η πρώτη στον κόσμο που μετέδωσε με επιτυχία ενέργεια μέσω μικροκυμάτων στο διάστημα.

Μιλούν για παροχή ρεύματος ασύρματα

Η έρευνα συνεχίστηκε αφότου ανέλαβε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κιότο Naoki Shinohara και το 2009 η ομάδα χρησιμοποίησε ένα αερόπλοιο για να μεταδώσει ενέργεια από υψόμετρο 30 μέτρων σε ένα κινητό τηλέφωνο στο έδαφος. Εργάζεται για τη βελτίωση της βασικής τεχνολογίας για την παροχή ρεύματος ασύρματα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο δοκιμάζουν εξοπλισμό για μετάδοση και λήψη ενέργειας σε ένα εργαστήριο. 

Ένα έργο συνεργασίας βιομηχανίας-κυβέρνησης-ακαδημαϊκών υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ξεκίνησε το 2009 με τον Shinohara ως επικεφαλής της επιτροπής τεχνολογίας.

Πραγματοποίησε με επιτυχία πειράματα μετάδοσης ισχύος μικροκυμάτων οριζόντια το 2015 και κάθετα το 2018, και τα δύο σε απόσταση 50 μέτρωνΚάθετη μετάδοση με αποστάσεις μεταξύ 1 km και 5 km θα επιχειρηθεί στο μέλλον.

Ο Shinohara κοιτάζει ακόμα πιο πέρα. «Εάν μπορούμε να επιδείξουμε την τεχνολογία μας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο, θα είναι επίσης ένα διαπραγματευτικό εργαλείο για τη διαστημική ανάπτυξη με άλλες χώρες», είπε.

Σχεδιάζεται πείραμα για το 2025 όπου θέλουν να διαπιστώσουν εάν η ενέργεια μπορεί να μεταδοθεί από το διάστημα στο έδαφος

Η ομάδα σχεδιάζει ένα πείραμα γύρω στο δημοσιονομικό 2025 για να δει εάν η ενέργεια μπορεί να μεταδοθεί από το διάστημα στο έδαφος. Θα χρησιμοποιηθούν μικροί δορυφόροι για την αποστολή του σε επίγειους σταθμούς λήψης από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Οι ανταγωνιστές κινούνται επίσης προς την εμπορευματοποίηση. Το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια επιδιώκουν έργα μεγάλης κλίμακας. Το Πανεπιστήμιο Chongqing αναπτύσσει την τεχνολογία στην Κίνα, ενώ η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία επεξεργάζεται τα δικά της σχέδια.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί