Ιάπωνες σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν ξύλινο δορυφόρο στο διάστημα!

Ιάπωνες σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν ξύλινο δορυφόρο στο διάστημα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο και της Sumitomo Forestry σχεδιάζουν έναν “φιλικό προς το περιβάλλον” ξύλινο δορυφόρο που σκοπεύουν να εκτοξεύσουν στο διάστημα το επόμενο έτος.

Εάν πετύχει, θα είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο.

«Ελπίζουμε ότι θα έρθει η μέρα που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινα υλικά στο διάστημα», δήλωσε ο Takao Doi, αστροναύτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, ο οποίος είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Θέλουμε πρώτα να δείξουμε ότι ένας ξύλινος δορυφόρος μπορεί να εκτοξευτεί με επιτυχία, ότι είναι εφικτό».

Ο μικροσκοπικός δορυφόρος θα έχει μέγεθος 10 εκατοστά σε όλες τις πλευρές, θα έχει ξύλινο σώμα και θα περιλαμβάνει επιπλέον πυρίτιο, μέταλλα και πλαστικό στην κατασκευή του.

Πέρυσι, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο πραγματοποίησαν ένα πείραμα, εκθέτοντας τρεις τύπους ξυλείας στο κενό του διαστήματος έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 10 μήνες για να καταγράψουν πώς οι ισχυρές κοσμικές ακτίνες και οι έντονες αλλαγές θερμοκρασίας επηρέασαν κάθε υλικό.

Το ξύλο, η ιαπωνική μανόλια με μεγάλα φύλλα, η σημύδα του Έρμαν και η γιαμαζακούρα (Cerasus jamasakura), παρουσίασαν πολύ μικρή φθορά κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ιαπωνική μανόλια μεγάλων φύλλων, η οποία χρησιμοποιείται επίσης σε θήκες για ξίφος, για να κατασκευάσουν τον δορυφόρο τους, καθώς είναι ελαφρύς και δεν είναι επιρρεπής σε θρυμματισμό. Η ομοιόμορφη ποιότητα του υλικού του διατηρείται επίσης καλά κατά τις αλλαγές θερμοκρασίας.

Ωστόσο, ακόμη και το ξύλο υψηλής ποιότητας δεν είναι τόσο ομοιόμορφο σε αντοχή σε σύγκριση με τα μέταλλα, επομένως η ανάπτυξη ενός ξύλινου δορυφορικού σώματος απαιτεί πολλές δοκιμές και σφάλματα και αλλαγές στη σχεδίαση.

Παρά αυτό το μειονέκτημα, η χρήση ξύλινων υλικών στο χώρο αναφέρεται ότι μπορεί να έχει περιβαλλοντικά οφέλη.

Οι πολλοί δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια είναι όλοι κατασκευασμένοι από μέταλλο και τα συντρίμμια που δημιουργούνται όταν αυτοί οι δορυφόροι πέσουν πίσω στη Γη, αναφέρεται ότι δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν.

Οι δορυφόροι έχουν σχεδιαστεί για να καίγονται κατά την επανείσοδο μετά την ολοκλήρωση των αποστολών τους, αλλά η διαδικασία καύσης εξακολουθεί να διασκορπίζει εξαιρετικά μικρά σωματίδια αλουμινίου στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα σωματίδια αναφέρεται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ατμοσφαιρική ρύπανση και, εάν αντανακλούν το ηλιακό φως, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το κλίμα της Γης.

Ένας ξύλινος δορυφόρος, από την άλλη, δεν θα άφηνε κανένα ίχνος όταν θα ξανάμπαινε στην ατμόσφαιρα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κιότο σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον ξύλινο δορυφόρο της στο διάστημα από έναν πύραυλο των ΗΠΑ το έτος 2024.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί