Ιάπωνες επιστήμονες λένε ότι τα έμβρυα θηλαστικών αναπτύσσονται κανονικά στο διάστημα

Μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών λέει ότι ανακάλυψε ότι τα έμβρυα θηλαστικών αναπτύσσονται κανονικά στο διάστημα υπό συνθήκες μικροβαρύτητας.

Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Wakayama Teruhiko του Πανεπιστημίου Yamanashi και μιας ομάδας από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA, πραγματοποίησαν ένα πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έστειλαν κατεψυγμένα έμβρυα ποντικών σε έναν πύραυλο που κατευθυνόταν στον ISS τον Αύγουστο του 2021.

Αφού τα έμβρυα αποψύχθηκαν και καλλιεργήθηκαν από αστροναύτες για τέσσερις ημέρες, στη συνέχεια διερεύνησαν εάν τα έμβρυα εξελίχθηκαν σε βλαστοκύστεις. Μια βλαστοκύστη αποτελείται από κύτταρα που αναπτύσσονται στο έμβρυο και στον πλακούντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 17 από τα 72 έμβρυα, ή το 23,6 τοις εκατό, εξελίχθηκαν σε βλαστοκύστεις υπό μικροβαρύτητα, ενώ 19 από τα 61 έμβρυα, ή το 31,1 τοις εκατό, εξελίχθηκαν σε βλαστοκύστεις υπό τεχνητά δημιουργημένες συνθήκες όπου η βαρύτητα ήταν ίδια με αυτή της Γης.

Οι ερευνητές λένε ότι η βαρύτητα δεν είχε σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των εμβρύων θηλαστικών.

Λένε επίσης, όσον αφορά το DNA και τα γονίδια, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των βλαστοκύστεων που καλλιεργήθηκαν υπό μικροβαρύτητα και εκείνων που καλλιεργήθηκαν υπό συνθήκες τεχνητής βαρύτητας.

Λένε ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο πείραμα που έδειξε ότι τα έμβρυα θηλαστικών αναπτύσσονται κανονικά στο διάστημα.

Προηγούμενα πειράματα που διεξήχθησαν υπό συνθήκες τεχνητής μη βαρύτητας είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων καθώς τα έμβρυα μετά βίας εξελίσσονταν σε πλακούντα.

Ο καθηγητής Wakayama λέει ότι το πείραμα παρήγαγε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα καθώς υπήρχε μικρή διαφορά στην ανάπτυξη εμβρύων με ή χωρίς βαρύτητα.

Λέει ότι η ομάδα του σχεδιάζει να μεταμοσχεύσει τα έμβρυα σε ποντίκια για να δει εάν η μικροβαρύτητα επηρεάζει τη γέννηση.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί