Η σύγχρονη τεχνολογία αποκαλύπτει τα μυστικά του πρώτου τάφου μητέρας-κόρης από τη ρωμαϊκή εποχή

Οι σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα θεαματικά ευρήματα απ’ το μακρινό παρελθόν

Ένας τάφος που αποκαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια, στο Γουλς με τους σκελετούς δύο ανθρώπων και ενός αλόγου τουλάχιστον, αποδεικνύεται ότι είναι ο πρώτος τάφος μητέρας και κόρης απ’ τη ρωμαϊκή περίοδο που έχει καταγραφεί στην Αυστρία, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Βιέννης.


Το 2004, ανακαλύφθηκε ένας ασυνήθιστος τάφος κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή του αποκαλούμενου ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Οβιλάβα, τη σημερινή πόλη Βελς στην Άνω Αυστρία.

Στην πόλη, υπήρχαν τα λείψανα δύο ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν αγκαλιά καθώς και ενός αλόγου, τουλάχιστον. Λόγω των ασυνήθιστων αυτών χαρακτηριστικών, το εύρημα θεωρήθηκε ότι ήταν, αρχικά, διπλή μεσαιωνική ταφή.

Μια ολοκληρωμένη νέα έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι, αποκάλυψε εκπληκτικά ευρήματα: Ο τάφος είναι 500 χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Χρονολογείται από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μπορεί να αναχθεί στη ρωμαϊκή αρχαιότητα στην Αυστρία, αναφέρει η ανθρωπολόγος Sylvia Kirchengast, και o αρχαιολόγος Dominik Hagmann σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Archaeological Science: Reports».

Απροσδόκητες οικογενειακές σχέσεις
«Στους ρωμαϊκούς χρόνους, οι τάφοι στους οποίους οι άνθρωποι θάβονταν δίπλα σε άλογα ήταν πολύ σπάνιοι. Αλλά το ακόμα πιο εκπληκτικό, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη ταφή από τη ρωμαϊκή αρχαιότητα στην Αυστρία, στην οποία οι γενετικές αναλύσεις ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν με σαφήνεια μια βιολογική μητέρα και τη βιολογική της κόρη, που θάφτηκαν την ίδια στιγμή. Αυτό είναι που κάνει τα αποτελέσματά μας ιδιαίτερα συναρπαστικά», εξηγεί ο Dominik Hagmann, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα οστεολογικά ευρήματα σε συνδυασμό με τις νέες ερευνητικές μεθόδους, όπως η ανάλυση του αρχαίου DNA, αποκάλυψαν το βιολογικό φύλο και επίσης υποδεικνύουν την οικογενειακή σχέση μεταξύ των δύο ανθρώπων. Η χρονολόγηση με άνθρακα επέτρεψε τελικά μια ακριβέστερη χρονολογική ταξινόμηση τόσο των ανθρώπινων σκελετών όσο και του σκελετού του αλόγου.


Η σύγχρονη τεχνολογία αποκαλύπτει την αρχαία σχέση
Η λεπτομερής εξέταση των αγαθών του χρυσού τάφου παρείχε πρόσθετες πληροφορίες για τη νέα χρονολόγηση του τάφου.

«Εν ολίγοις, οι έρευνές μας έδειξαν ότι η ταφή αφορούσε δύο βιολογικές συγγενείς – πιθανώς μια μητέρα ηλικίας περίπου 40 έως 60 ετών και την κόρη της ηλικίας περίπου 20 έως 25 ετών – από το δεύτερο και τον τρίτο αιώνα. «Ο τάφος είναι περίπου 500 χρόνια παλαιότερος από ό, τι αρχικά υπέθεσαν οι ερευνητές και χρονολογείται σαφώς από τη ρωμαϊκή εποχή», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Sylvia Kirchengast.

Το ακριβές υπόβαθρο της διπλής ταφής δεν είναι σαφές, αλλά η επιστημονική θεωρία λέει ότι μπορεί να είχαν πεθάνει μαζί από μια ασθένεια την ίδια περίοδο και, σύμφωνα με μια παράδοση από τα τέλη της Εποχής του Σιδήρου, θάφτηκαν μαζί με το άλογό τους – το γηραιότερο άτομο έχει σκελετικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έκανε συχνά ιππασία.

Τέλος, η μελέτη αυτή δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η εφαρμογή σύγχρονων, επιστημονικών μεθόδων σε συνδυασμό με παραδοσιακές ερευνητικές προσεγγίσεις για την αρχαιολογία στη Ρωμαϊκή Αυστρία.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί