Η πιο ισχυρή γρήγορη έκρηξη ραδιοκυμάτων (FRB) από το βαθύ διάστημα, που εντοπίστηκε ποτέ, ανιχνεύτηκε σε θέση έκπληξη

Οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων (FRB) είναι γρήγορες λάμψεις ραδιοκυμάτων από το βαθύ διάστημα που είναι τόσο έντονες όσο και μυστηριώδεις.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν τώρα να εντοπίσουν την προέλευση του πιο ισχυρού, πιο απομακρυσμένου FRB που έφτασε ποτέ, σε μια σφιχτά δεμένη ομάδα επτά γαλαξιών, δίνοντας στους ερευνητές κάποια εικόνα για την ποικιλία των περιβαλλόντων που μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιες περίεργες εκπομπές φωτός.

Με το όνομα FRB 20220610A, η έκρηξη προέρχεται από κάπου μέσα στο σμήνος, σύμφωνα με νέες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, υποδηλώνει ότι οι αλληλεπιδράσεις τους θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη δημιουργία της έκρηξης.

Αυτή η συγκεκριμένη μετάδοση δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα εφικτό να ενταχθεί σε μερικές από τις πιο ευρέως αποδεκτές θεωρίες που έχουμε για το πώς λειτουργεί το Σύμπαν, κάνοντας τους αστροφυσικούς να κάνουν ένα βήμα πίσω, για να εξετάσουν τα είδη των συνθηκών υπό τις οποίες μπορεί να σχηματιστούν οι FRB.


«Χωρίς την απεικόνιση του Hubble, θα παρέμενε μυστήριο ως προς το αν αυτό το FRB προήλθε από έναν μονολιθικό γαλαξία ή από κάποιο τύπο συστήματος αλληλεπίδρασης», λέει η αστρονόμος Alexa Gordon, από το Πανεπιστήμιο Northwestern.

«Είναι αυτοί οι τύποι περιβαλλόντων – αυτά τα περίεργα – που μας οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση του μυστηρίου των FRB».

Για να σας δώσουμε μια ιδέα της απόστασης που έχει διανύσει αυτό το FRB, το Σύμπαν είναι τώρα περίπου 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, το σήμα που λαμβάνουμε από το FRB 20220610A προέρχεται από ένα σημείο στο οποίο το Σύμπαν ήταν μόλις 5 δισεκατομμυρίων ετών.

Από τις πρώιμες παρατηρήσεις, η άμορφη σταγόνα που είναι ορατή κοντά στην προέλευση του FRB έκανε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να εμπλέκονται πολλοί γαλαξίες. Η καταμέτρηση των επτά, ωστόσο, προκάλεσε έκπληξη. Αυτοί οι γαλαξίες είναι επίσης σφιχτά συσκευασμένοι μεταξύ τους – θα μπορούσαν όλοι να χωρέσουν μέσα στον δικό μας Γαλαξία.


Αυτοί οι γαλαξίες που υπάρχουν σε τόσο κοντινή απόσταση σημαίνει ότι είναι πιθανό να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με συγκεκριμένους τρόπους. Εάν τα αστέρια σχηματίζονται διαδοχικά, τότε αυτό μπορεί να είναι μια εξήγηση για τη δύναμη του FRB.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα μέλη της ομάδας αλληλεπιδρούν», λέει ο αστροφυσικός Wen-fai Fong, από το Πανεπιστήμιο Northwestern. «Με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν υλικά ή πιθανώς να είναι σε μια πορεία προς τη συγχώνευση».

«Αυτές οι ομάδες γαλαξιών, που ονομάζονται συμπαγείς ομάδες, είναι απίστευτα σπάνια περιβάλλοντα στο Σύμπαν και είναι οι πιο πυκνές δομές σε κλίμακα γαλαξιών που γνωρίζουμε».

Τα FRB συνεχίζουν να εκπλήσσουν και να ιντριγκάρουν τους επιστήμονες, με αλλαγές στα σήματα τους και απορίες σχετικά με την προέλευσή τους. Αυτή τη στιγμή, η καλύτερη εικασία είναι ότι αναδύονται από ένα κοσμικό αντικείμενο όπως ένα αστέρι νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα .

Αυτή η μελέτη είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι καθώς τα τηλεσκόπια μας βελτιώνονται, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να βλέπουμε το διάστημα σε όλο και υψηλότερες αναλύσεις, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντάμε σε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα μυστηριώδη σήματα .

«Με ένα μεγαλύτερο δείγμα απομακρυσμένων FRB, μπορούμε να αρχίσουμε να μελετάμε την εξέλιξη των FRB και των ιδιοτήτων ξενιστών τους συνδέοντάς τα με περισσότερα κοντινά και ίσως ακόμη και να αρχίσουμε να εντοπίζουμε πιο περίεργους πληθυσμούς», λέει ο Dong.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στον διακομιστή προεκτύπωσης arXiv.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί