Η OneWeb επιστρέφει στην κούρσα για την κατάκτηση του Διαστήματος πραγματοποιώντας την τέταρτη εκτόξευση δορυφόρων, επιχειρώντας και αυτή να δημιουργήσει ένα πλέγμα δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που θα παρέχουν γρήγορο Internet σε περιοχές, σε ολόκληρη την υφήλιο.
Αυτή η τέταρτη εκτόξευση αφορά ένα “πακέτο” 36 συνολικά δορυφόρων, χρησιμοποιώντας έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο Soyuz, από το κοσμοδρόμιο Vostochny, στην ρωσική Άπω Ανατολή. Με αυτή την εκτόξευση τερματίστηκε μία μακρά περίοδος απραξίας για την OneWeb αφού η τελευταία της εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν η εταιρεία ουσιαστικά χρεωκόπησε στις αρχές τις περιόδου την πανδημίας του νέου κορωνοϊού και στην ουσία ενεργοποιήθηκε εκ νέου υπό νέα ιδιοκτησία, στην οποία συμμετέχουν η βρετανική κυβέρνηση και η ινδική εταιρεία Bharti Global.
Πλέον, η εταιρεία έχει θέσει σε τροχιά πάνω από 100 δορυφόρους, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα 648 δορυφόρων σε τροχιά. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Sunil Bharti Mittal, είχε δηλώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η OneWeb θα είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες ευρυζωνικού Internet μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η OneWeb θα είναι σχεδόν ένα χρόνο πίσω από την ανταγωνιστική της SpaceX του Elon Musk, η οποία ξεκίνησε την δοκιμαστική παροχή ευρυζωνικού Internet μέσω του δικτύου δορυφόρων Starlink σε περιοχές του Καναδά και των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών τον Οκτώβριο που μας πέρασε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, αρκετά χρόνια πριν, ο Elon Musk είχε συνεργαστεί στενά με την OneWeb, όταν αυτή ακόμη ονομαζόταν WorldVu και πριν ακόμη ακολουθήσει τον δικό του δρόμο με το πρόγραμμα Starlink. Με την αποχώρηση του Musk η OneWeb εξασφάλισε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές όπως το Virgin Group του Richard Branson, την ιαπωνική SoftBank, την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Qualcomm, μεταξύ άλλων. Ξεκίνησε τις πρώτες εκτοξεύσεις δορυφόρων στις αρχές του 2020 αλλά την πρόλαβε ο νέος κορωνοϊός.
Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, που το πρόγραμμα σταμάτησε, είχαν εκτοξευτεί 74 δορυφόροι, η εταιρεία ουσιαστικά χρεωκόπησε και ακολούθησε η εξαγορά από τον ινδικό επιχειρηματικό κολοσσό Bharti Enterprises και την βρετανική κυβέρνηση, που κατέχουν ίσα μερίδια.
naftemporiki/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στις 25/9 στον Λευκό Οίκο – «Θα συζητήσουμε και για τα F-35»
- Μενίδι: Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς σε υπαίθριο χώρο επιχείρησης
- Για γέλια! Και η Πολωνία λέει για παραβίαση ρωσικών μαχητικών! Ενεργοποίηση του άρθρου 4 θέλει η Εσθονία
- ΗΠΑ και Κίνα! Σημαντικές ανακοινώσεις Τραμπ
- Eurovision και Ισραήλ: Κάθε πολιτιστικό μποϊκοτάζ είναι “ανόητο και μάταιο”, σύμφωνα με την Αυστρία
- Αναρτήθηκε ο πίνακας με τα προσωρινά αποτελέσματα για το Μέτρο 23 – Από Δευτέρα και για λίγες ημέρες οι ενστάσεις
- Το Ιράν θεωρεί “παράνομο” το πράσινο φως για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του
- Φάμελλος: Έχουμε ευθύνη να φέρνουμε λύσεις, όχι μόνο να αναδεικνύουμε τα ελλείμματα
- Greek Basketball League: Στις 12 Οκτωβρίου το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν 2025-26
- Η ρωσική «Αρκούδα» «βρυχάται» γεωπολιτικά στην αμερικανική ήπειρο – Ραγδαία εξέλιξη
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΓΡΟΤΕΣ

ΜΕΝΙΔΙ


ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΠΑΙΔΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΠΛΟΙΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΥΠΑ
