Η OneWeb επιστρέφει στην κούρσα για την κατάκτηση του Διαστήματος πραγματοποιώντας την τέταρτη εκτόξευση δορυφόρων, επιχειρώντας και αυτή να δημιουργήσει ένα πλέγμα δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που θα παρέχουν γρήγορο Internet σε περιοχές, σε ολόκληρη την υφήλιο.
Αυτή η τέταρτη εκτόξευση αφορά ένα “πακέτο” 36 συνολικά δορυφόρων, χρησιμοποιώντας έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο Soyuz, από το κοσμοδρόμιο Vostochny, στην ρωσική Άπω Ανατολή. Με αυτή την εκτόξευση τερματίστηκε μία μακρά περίοδος απραξίας για την OneWeb αφού η τελευταία της εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν η εταιρεία ουσιαστικά χρεωκόπησε στις αρχές τις περιόδου την πανδημίας του νέου κορωνοϊού και στην ουσία ενεργοποιήθηκε εκ νέου υπό νέα ιδιοκτησία, στην οποία συμμετέχουν η βρετανική κυβέρνηση και η ινδική εταιρεία Bharti Global.
Πλέον, η εταιρεία έχει θέσει σε τροχιά πάνω από 100 δορυφόρους, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα 648 δορυφόρων σε τροχιά. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Sunil Bharti Mittal, είχε δηλώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η OneWeb θα είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες ευρυζωνικού Internet μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η OneWeb θα είναι σχεδόν ένα χρόνο πίσω από την ανταγωνιστική της SpaceX του Elon Musk, η οποία ξεκίνησε την δοκιμαστική παροχή ευρυζωνικού Internet μέσω του δικτύου δορυφόρων Starlink σε περιοχές του Καναδά και των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών τον Οκτώβριο που μας πέρασε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, αρκετά χρόνια πριν, ο Elon Musk είχε συνεργαστεί στενά με την OneWeb, όταν αυτή ακόμη ονομαζόταν WorldVu και πριν ακόμη ακολουθήσει τον δικό του δρόμο με το πρόγραμμα Starlink. Με την αποχώρηση του Musk η OneWeb εξασφάλισε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές όπως το Virgin Group του Richard Branson, την ιαπωνική SoftBank, την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Qualcomm, μεταξύ άλλων. Ξεκίνησε τις πρώτες εκτοξεύσεις δορυφόρων στις αρχές του 2020 αλλά την πρόλαβε ο νέος κορωνοϊός.
Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, που το πρόγραμμα σταμάτησε, είχαν εκτοξευτεί 74 δορυφόροι, η εταιρεία ουσιαστικά χρεωκόπησε και ακολούθησε η εξαγορά από τον ινδικό επιχειρηματικό κολοσσό Bharti Enterprises και την βρετανική κυβέρνηση, που κατέχουν ίσα μερίδια.
naftemporiki/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μετά από 30 χρόνια έφερε την ελπίδα σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας
- Εκτροχιάστηκε επιβατική αμαξοστοιχία που μετέφερε 241 επιβάτες στο νότιο Μεξικό
- Κόπα Άφρικα: Τερματοφύλακας κατέρρευσε την ώρα του αγώνα
- Ο Νικ Κύργιος νίκησε την Σαμπαλένκα στην “Μάχη των Φύλων”, vid
- Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: «Θα υπάρξει συμφωνία αλλιώς θα σκοτωθούν επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι»
- Απίθανο βίντεο: Δύο Ρώσοι άναψαν πυροτεχνήματα…μέσα σε ασανσέρ!
- Φωτιά τώρα σε διαμέρισμα στην Τούμπα Θεσσαλονίκης – ΒΙΝΤΕΟ
- Κρεμλίνο: Πούτιν και Τραμπ πιστεύουν ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει απόφαση για το Ντονμπάς
- Κ.Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει όρια στην προπαγάνδα, στο ψέμα και τη διαστρέβλωση
- Σουρινάμ: Άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου εννέα ανθρώπους









