Η NASA σχεδιάζει να εγκαταστήσει πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA θέλει να εγκαταστήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη και το έργο μόλις ολοκλήρωσε την αρχική του φάση που περιλαμβάνει τη δημιουργία του σχεδιασμού του αντιδραστήρα σχάσης.

Η «ισχύς» είναι η κορυφαία προτεραιότητα του επερχόμενου προγράμματος Artemis της NASA, όπου η διαστημική υπηρεσία επινοεί τρόπους για να παρέχει στις επερχόμενες σεληνιακές βάσεις ασταμάτητα ηλεκτρισμό.


Η πρώτη φάση του έργου ξεκίνησε το 2022 και συμμετείχαν τρεις μεγάλες εταιρείες που έπρεπε να υποβάλουν σχέδια των αντιδραστήρων.

Ο σχεδιασμός έπρεπε να φιλοξενήσει τη μετατροπή ισχύος, την απόρριψη θερμότητας και τη διαχείριση και διανομή ενέργειας.

Η NASA θέλει να δημιουργήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που θα μπορεί να λειτουργεί για τουλάχιστον μια δεκαετία χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο σχεδιασμός, εάν πετύχει στη Σελήνη, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τροφοδοσία παρόμοιων βάσεων στον Άρη τις επόμενες δεκαετίες.

«Απαιτείται μια επίδειξη πυρηνικής πηγής ενέργειας στη Σελήνη για να αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής, καθαρή, αξιόπιστη επιλογή», ​​δήλωσε ο Τρούντι Κορτές, διευθυντής προγράμματος, Αποστολές Επίδειξης Τεχνολογίας στη Διεύθυνση Αποστολής Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.


Η επιβίωση και η ευημερία στη σεληνιακή επιφάνεια περιλαμβάνει την υπέρβαση πολλών βασικών προκλήσεων και μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η εξασφάλιση μιας βιώσιμης πηγής ενέργειας. Ενώ η ηλιακή ενέργεια είναι μια αξιόπιστη επιλογή, οι εκτεταμένες περίοδοι σκότους κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας την καθιστούν αναποτελεσματική για συνεχή παραγωγή ενέργειας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι αντιδραστήρες σχάσης μπορούν να θεωρηθούν ως ρεαλιστική λύση. Αυτοί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορούν να τοποθετηθούν στρατηγικά σε περιοχές όπου το ηλιακό φως είναι σπάνιο ή απουσιάζει, όπως περιοχές που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες σκιές ή κρατήρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι τοποθεσίες συχνά συμπίπτουν με την παρουσία δεξαμενών πάγου, παρέχοντας έναν επιπλέον πόρο για τη διατήρηση της ζωής και τη διευκόλυνση της εξερεύνησης.

Σε αντίθεση με την ηλιακή ενέργεια, η οποία υπόκειται στον κύκλο ημέρας-νύχτας, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες προσφέρουν το πλεονέκτημα της συνεχούς λειτουργίας ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα του ηλιακού φωτός. Αυτή η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος είναι ανεκτίμητη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης διάρκειας της σεληνιακής νύχτας, η οποία εκτείνεται σε περίπου 14 ημέρες της Γης. Έτσι, αναφέρεται ότι η ενσωμάτωση των αντιδραστήρων σχάσης στη σεληνιακή υποδομή καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση της επιτυχίας και της μακροζωίας των ανθρώπινων προσπαθειών στη Σελήνη.

«Η σεληνιακή νύχτα είναι προκλητική από τεχνική άποψη, επομένως η ύπαρξη μιας πηγής ενέργειας όπως αυτός ο πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος λειτουργεί ανεξάρτητα από τον Ήλιο, είναι μια ευνοϊκή επιλογή για μακροπρόθεσμες προσπάθειες εξερεύνησης και επιστήμης στη Σελήνη», είπε ο Κορτές.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί