Η NASA ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη ανακοίνωση για τον Άρη

Πρόκειται να μάθουμε τι συμβαίνει με την πολιορκημένη αποστολή Mars Sample Return της NASA .

Σε λίγες μόνο ώρες – στη 13:00 EDT – η NASA πρόκειται να φιλοξενήσει μια τηλεδιάσκεψη μέσων ενημέρωσης που θα παρουσιάζει τις συστάσεις της.

Η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, με την ανάπτυξη του ρόβερ Perseverance τον Φεβρουάριο του 2021. Μέρος της αποστολής της Perseverance είναι να συγκεντρώσει ενδιαφέροντα δείγματα αρειανού βράχου που θα συλλεχθούν από άλλη αποστολή και θα επιστρέψουν στη Γη.

Πέρυσι, το μέλλον της αποστολής επιστροφής δείγματος στον Άρη αποδείοχθηκε επισφαλές αφού μια ανεξάρτητη αναθεώρηση διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είχε «μη ρεαλιστικές προσδοκίες προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος», μια «δυσκίνητη δομή» και «δεν είχε κανονιστεί να οδηγηθεί αποτελεσματικά».

Οι επιτροπές πιστώσεων της Βουλής και της Γερουσίας συνέστησαν στη συνέχεια έναν προϋπολογισμό που περιελάμβανε περικοπή 454.080.000 δολαρίων στον προϋπολογισμό της NASA για το 2024, ειδικά από την αποστολή Mars Sample Return . Η NASA μείωσε επίσης τις δαπάνες για την αποστολή και απέλυσε μεγάλο αριθμό εργαζομένων και εργολάβων από το Jet Propulsion Laboratory, το οποίο ηγείται της αποστολής.

Η επερχόμενη ανακοίνωση της NASA προσφέρει ακόμα μια αχτίδα ελπίδας – ίσως.

“Η Επιστροφή δείγματος από τον Άρη ήταν ένας σημαντικός μακροπρόθεσμος στόχος της διεθνούς πλανητικής εξερεύνησης τις τελευταίες δύο δεκαετίες”, γράφει το πρακτορείο .

“Το ρόβερ Perseverance της NASA συλλέγει συναρπαστικά επιστημονικά δείγματα που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη γεωλογική ιστορία του Άρη, την εξέλιξη του κλίματός του και να προετοιμαστούν για μελλοντικούς ανθρώπους εξερευνητές. Η επιστροφή των δειγμάτων θα βοηθήσει επίσης την αναζήτηση της NASA για σημάδια αρχαίας ζωής.

Το τρέχον σχέδιο προβλέπει εκτόξευση τροχιακού το 2027, εκτόξευση προσεδάφισης το 2028 και παρθένα δείγματα του Άρη που έρχονται στη Γη το 2033. Οι νέες συστάσεις προσφέρουν έναν τρόπο για να ανταποκριθούν σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί