Η NASA έστειλε video υψηλής ευκρίνειας που έδειχνε μια γάτα, από ένα διαστημόπλοιο στη Γη μέσω λέιζερ! Απόσταση 31 εκατ. χιλιόμετρα

Η NASA ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18 Νοεμβρίου) ότι χρησιμοποίησε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επικοινωνίας λέιζερ για να στείλει ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας από ένα διαστημόπλοιο στη Γη, καλύπτοντας απόσταση 31 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.


Το βίντεο διάρκειας 15 δευτερολέπτων παρουσιάζει μια πορτοκαλί γάτα που ονομάζεται Taters. Αυτό το βίντεο, που μεταδόθηκε από το βαθύ διάστημα, δείχνει ότι είναι δυνατή η μετάδοση των επικοινωνιών υψηλότερου ρυθμού δεδομένων που απαιτούνται για την υποστήριξη πολύπλοκων αποστολών όπως η αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

Το βίντεο στάλθηκε στη Γη χρησιμοποιώντας έναν πομποδέκτη λέιζερ που ήταν διαθέσιμος στον ανιχνευτή Psyche. Ο ανιχνευτής κινείται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία για να εξερευνήσει ένα μυστηριώδες αντικείμενο πλούσιο σε μέταλλα.

Όταν στάλθηκε το βίντεο, το διαστημόπλοιο βρισκόταν μακριά από τη Γη, 80 φορές την απόσταση μεταξύ της Σελήνης και της Γης.

Το τηλεσκόπιο Hale που φυλάσσεται στο Παρατηρητήριο Palomar του Caltech στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο έλαβε το κωδικοποιημένο σήμα κοντά στο υπέρυθρο το οποίο στη συνέχεια στάλθηκε στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA (JPL) στη Νότια Καλιφόρνια.

Ο διευθυντής έργου της τεχνολογίας επίδειξης στην JPL Bill Klipstein είπε: “Ένας από τους στόχους είναι να επιδειχθεί η ικανότητα μετάδοσης ευρυζωνικού βίντεο σε απόσταση εκατομμυρίων μιλίων. Τίποτα στο Psyche δεν παράγει δεδομένα βίντεο, επομένως συνήθως στέλνουμε πακέτα δεδομένων δοκιμής που δημιουργούνται τυχαία.”

Αλλά για να κάνουμε αυτό το σημαντικό γεγονός πιο αξέχαστο, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με σχεδιαστές στο JPL για να δημιουργήσουμε ένα διασκεδαστικό βίντεο, το οποίο αποτυπώνει την ουσία του demo ως μέρος της αποστολής Psyche”, πρόσθεσε.

Παραδοσιακά, οι διαστημικές αποστολές βασίζονται σε ραδιοκύματα για την αποστολή και λήψη δεδομένων, ωστόσο, η εργασία με λέιζερ είναι πιθανό να αυξήσει τον ρυθμό δεδομένων κατά 10 έως 100 φορές.

Το βίντεο στάλθηκε σε 101 δευτερόλεπτα
Χρειάστηκαν 101 δευτερόλεπτα για να σταλεί το ultra-HD video στη Γη με τον μέγιστο ρυθμό μετάδοσης bit των 267 megabit ανά δευτερόλεπτο στο σύστημα, ο οποίος είναι ταχύτερος από τις οικιακές ευρυζωνικές συνδέσεις.

Ο επικεφαλής ηλεκτρονικών δεκτών του Project στην JPL Ryan Rogalin είπε: “Στην πραγματικότητα, μετά τη λήψη του βίντεο στο Palomar, στάλθηκε στην JPL μέσω Διαδικτύου και αυτή η σύνδεση ήταν πιο αργή από το σήμα που ερχόταν από το βαθύ διάστημα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί