Η γιγαντιαία «τρύπα» που εντοπίστηκε στον ήλιο εκτοξεύει υπερταχύ ηλιακό άνεμο!

Ένα τερατώδες σκοτεινό κομμάτι, γνωστό ως στεφανιαία τρύπα, εμφανίστηκε πρόσφατα κοντά στον ισημερινό του ήλιου. Το προσωρινό χάσμα επιτρέπει στον ασυνήθιστα γρήγορο ηλιακό άνεμο να τρέχει προς όποιο πλανήτη είναι στον δρόμο του.


Μια τεράστια σκοτεινή τρύπα (θυμηθείτε ΕΔΩ) έχει ανοίξει στην επιφάνεια του ήλιου και εκτοξεύει ισχυρά ρεύματα ασυνήθιστα γρήγορης ακτινοβολίας, γνωστά ως ηλιακός άνεμος.

Το μέγεθος και ο προσανατολισμός του προσωρινού χάσματος, το οποίο είναι μεγαλύτερο από 60 φορές τη Γη, είναι άνευ προηγουμένου σε αυτό το στάδιο του ηλιακού κύκλου, λένε οι επιστήμονες.

Το γιγάντιο σκοτεινό “έμπλαστρο” στον ήλιο, γνωστό ως στεφανιαία τρύπα, σχηματίστηκε κοντά στον ισημερινό του ήλιου στις 2 Δεκεμβρίου και έφτασε στο μέγιστο πλάτος του περίπου 497.000 μίλια (800.000 χιλιόμετρα) μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε το Spaceweather. com.

Από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, το ηλιακό κενό στράφηκε απευθείας στη Γη.

Οι ειδικοί αρχικά προέβλεψαν ότι αυτή η πιο πρόσφατη τρύπα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μέτρια (G2) γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή ρεύματος ραδιοφώνου και ισχυρές εικόνες σέλας για τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο ηλιακός άνεμος ήταν λιγότερο έντονος από το αναμενόμενο, επομένως η καταιγίδα που προέκυψε ήταν μόνο ασθενής (G1) μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Spaceweather. com. Αλλά τα σέλας είναι ακόμα δυνατά σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.


Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνει η τρύπα στον ήλιο, αλλά οι προηγούμενες στεφανιαίες τρύπες έχουν διαρκέσει για περισσότερο από μία ηλιακή περιστροφή (27 ημέρες) στο παρελθόν, σύμφωνα με το NOAA.

Πώς αναφέρεται ότι δημιουργούνται οι στεφανιαίες τρύπες


Οι στεφανιαίες τρύπες εμφανίζονται όταν τα μαγνητικά πεδία που συγκρατούν τον ήλιο στη θέση του ανοίγουν ξαφνικά, προκαλώντας την απομάκρυνση του περιεχομένου της άνω επιφάνειας του ήλιου με τη μορφή ηλιακού ανέμου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Οι στεφανιαίες οπές εμφανίζονται ως σκούρες κηλίδες επειδή είναι πιο ψυχρές και λιγότερο πυκνές από το περιβάλλον πλάσμα. Αυτό είναι παρόμοιο με το γιατί οι ηλιακές κηλίδες φαίνονται μαύρες — αλλά σε αντίθεση με τις ηλιακές κηλίδες, οι στεφανιαίες τρύπες δεν είναι ορατές εκτός και αν παρατηρηθούν στο υπεριώδες φως.

Τα ρεύματα ακτινοβολίας από τις στεφανιαίες τρύπες είναι πολύ πιο γρήγορα από τον κανονικό ηλιακό άνεμο και συχνά προκαλούν διαταραχές στη μαγνητική ασπίδα της Γης, γνωστές ως γεωμαγνητικές καταιγίδες, σύμφωνα με το NOAA. Η τελευταία στεφανιαία τρύπα που εμφανίστηκε στον ήλιο, τον Μάρτιο, εκτόξευσε την πιο ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε τη Γη εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια.


Η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται όλο το χρόνο καθώς ο ήλιος πλησιάζει στην κορύφωση του περίπου 11χρονου ηλιακού κύκλου του, γνωστό ως ηλιακό μέγιστο. Ωστόσο, σε μια περίεργη ανατροπή, εμφανίστηκε αυτή η γιγάντια νέα στεφανιαία τρύπα, η οποία δεν αναμενόταν ως μέρος αυτής της αύξησης της ηλιακής δραστηριότητας.

Οι στεφανιαίες τρύπες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του ηλιακού κύκλου, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου, σύμφωνα με την NOAA. Όταν αναδύονται κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, συνήθως βρίσκονται κοντά στους πόλους του ήλιου και όχι κοντά στον ισημερινό. Είναι, επομένως, ένα μυστήριο πώς μια τέτοια τεράστια τρύπα άνοιξε κοντά στον ισημερινό όταν είμαστε τόσο κοντά στο ηλιακό μέγιστο.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν πολλά άλλα σημάδια ότι ο ήλιος γίνεται πιο ενεργός.

Στις 18 Νοεμβρίου, ένα γιγάντιο «αρχιπέλαγος ηλιακών κηλίδων» που αποτελείται από τουλάχιστον πέντε διαφορετικές ομάδες ηλιακών κηλίδων αναδύθηκε στην κοντινή πλευρά του ήλιου και έκτοτε έχει εκτοξεύσει δεκάδες ηλιακές καταιγίδες στο διάστημα. Στις 25 Νοεμβρίου, μια έκρηξη «φαράγγι της φωτιάς» κοντά στον ισημερινό του ήλιου απελευθέρωσε μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) — ένα ταχέως κινούμενο σύννεφο μαγνητισμένου πλάσματος — που αργότερα χτύπησε στη Γη και πυροδότησε σπάνια πορτοκαλί σέλας. Και στις 28 Νοεμβρίου, μια ηλιακή έκλαμψη «σχεδόν X-class» εκτοξεύτηκε από τον ήλιο και γέννησε έναν κανίβαλο CME που χτύπησε τη Γη και προκάλεσε μια γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία φώτισε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη με σέλας το Σαββατοκύριακο.

Η πρόσφατη αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας είναι πιθανότατα ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε ακριβώς στο κατώφλι του ηλιακού μέγιστου. Τον Οκτώβριο, οι επιστήμονες αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τον ηλιακό κύκλο και τώρα προβλέπουν ότι η κορύφωση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

(με πληροφορίες από space. com / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί