Η αρχαία ελληνίδα θεά Υγεία ξαναείδε το φως μετά από 2.100 χρόνια- Πού βρέθηκε το κεφάλι του αγάλματός της

Το κεφάλι του αγάλματος της αρχαίας ελληνικής θεότητας για την υγεία, βρέθηκε εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους

Πρόκειται για το κεφάλι ενός αγάλματος 2.100 ετών, για την τύχη του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα κάποια ενημέρωση.


Το κεφάλι του αγάλματος της θεάς Υγείας βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαοδίκεια, στο Παμούκαλε, του Ντενιζλί, στη νοτιοδυτική Τουρκία. Η Λαοδίκεια βρίσκεται σε μια γεωγραφική τοποθεσία στη νότια πλευρά του ποταμού Λύκου, 6 χιλιόμετρα βόρεια του Ντενιζλί.

Η Λαοδίκεια ήταν από τις πιο διάσημες και με επιρροή πόλεις τον 1ο αιώνα π.Χ.. Τα ερείπια της πόλης χρονολογούνται από αυτήν την εποχή.


Οι σεισμοί ήταν συχνό φαινόμενο στην πόλη και το 494 μ.Χ. ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό. Ένας ακόμα σεισμός μεταξύ 602-610 και η διαρκείς απειλές από τις αραβικές επιδρομές οδήγησαν στην τελική εγκατάλειψη της πόλης.

Τις ανασκαφές στην αρχαία Λαοδίκεια επιβλέπει ο καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Παμούκαλε, Δρ. Celal Şimşek.


Η θεά Υγεία

Η Υγεία ήταν η αρχαία ελληνική θεότητα της υγείας. Έδωσε το όνομά της στη φιλοσοφία της υγιεινής. Η Υγεία ήταν μια νεαρή θεά, κόρη του Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής. Ήταν υπεύθυνη για την καθαριότητα και για την προληπτική ιατρική.

Στην κλασσική γλυπτική συχνά εμφανίζεται να κρατά ή να ταΐζει ένα μεγάλο φίδι (το σύμβολο της Ιατρικής) στην αγκαλιά της. Αγάλματα της Υγείας υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα θεραπευτικά κέντρα που βρίσκονταν στους ναούς του Ασκληπιού. Οι αρχικοί ναοί της ήταν στην Επίδαυρο, την Κόρινθο, την Κω και την Πέργαμο.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί