Η ανακάλυψη αρχαίου αστρικού αμμόλοφου αποκαλύπτει ένα μυστήριο 13.000 ετών

Πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει την ηλικία και τον γρήγορο σχηματισμό των αστρικών αμμόλοφων, παρέχοντας πληροφορίες για το γεωλογικό παρελθόν της Γης.

Οι επιστήμονες έλυσαν για πρώτη φορά τη μυστηριώδη απουσία αμμόλοφων σε σχήμα αστεριού από τη γεωλογική ιστορία της Γης, που χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth, το Birkbeck και τους ακαδημαϊκούς του UCL είναι η πρώτη που αναφέρει πόσο χρόνο χρειάστηκε ένας αστρικός αμμόλοφος για να σχηματιστεί και να εξεταστεί η εσωτερική του δομή.

Οι αστρικοί αμμόλοφοι είναι τεράστιοι αμμόλοφοι που οφείλουν το όνομά τους σε βραχίονες που απλώνονται από μια κεντρική κορυφή. Αυτές οι πυραμίδες άμμου, οι οποίες μοιάζουν με αστέρια όταν τις βλέπει κανείς από ψηλά, είναι ευρέως διαδεδομένες στις σύγχρονες ερήμους, συμπεριλαμβανομένων των αμμωδών θαλασσών στην Αφρική, την Αραβία, την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική.

Αρχαίοι αμμόλοφοι και γρήγορος σχηματισμός
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παλαιότερα τμήματα της βάσης του μαροκινού αμμόλοφου είναι 13.000 ετών. Ωστόσο, η ανακάλυψη ότι είχε σχηματιστεί γρήγορα τα τελευταία χίλια χρόνια εξέπληξε τους επιστήμονες που πίστευαν ότι οι μεγαλύτεροι αμμόλοφοι ήταν πολύ παλαιότεροι.

Πιστεύεται ότι είναι οι ψηλότεροι αμμόλοφοι στη Γη – με έναν στην έρημο Badain Jaran στην Κίνα να φτάνει τα 300 μέτρα ύψος – οι αστρικοί αμμόλοφοι βρίσκονται επίσης σε άλλα μέρη του ηλιακού συστήματος, στον Άρη και στο φεγγάρι του Κρόνου , Τιτάνα.

Παρά το γεγονός ότι είναι συνηθισμένοι σήμερα, οι αστρικοί αμμόλοφοι δεν έχουν βρεθεί σχεδόν ποτέ στο γεωλογικό αρχείο. Η απουσία τους έχει μπερδέψει τους επιστήμονες καθώς οι έρημοι του παρελθόντος αποτελούν κοινό μέρος της ιστορίας της Γης, που διατηρούνται σε βράχους βαθιά κάτω από τη γη.

Χάρτης Lala Lallia Star Dune

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports , η νέα μελέτη χρονολόγησε τα θεμέλια ενός αστρικού αμμόλοφου στα νοτιοανατολικά του Μαρόκου, γνωστού ως Lala Lallia, που σημαίνει «το υψηλότερο ιερό σημείο» στη γλώσσα των Βερβερίνων, περίπου 13.000 ετών.

Ο αμμόλοφος βρίσκεται στην περιοχή Erg Chebbi της ερήμου Σαχάρα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, μια περιοχή που εμφανίζεται σε τηλεοπτικές σειρές όπως το SAS Rogue Heroes και ταινίες υπερπαραγωγής όπως The Mummy και Sahara .

Γεωλογική Σημασία και Τεχνολογικές Προόδους
Η έρευνα δείχνει ότι η πυραμίδα της άμμου έφτασε στο σημερινό της ύψος 100 μέτρων και πλάτος 700 μέτρων λόγω της ταχείας ανάπτυξης τα τελευταία χίλια χρόνια καθώς μετατοπίστηκε αργά προς τα δυτικά.

Ο καθηγητής Geoff Duller, από το Τμήμα Γεωγραφίας και Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth, είπε:

«Αυτή η έρευνα είναι πραγματικά η περίπτωση του χαμένου αμμόλοφου – ήταν μυστήριο γιατί δεν μπορούσαμε να τους δούμε στο γεωλογικό αρχείο. Μόνο λόγω της νέας τεχνολογίας μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα μυστικά τους.

«Αυτά τα ευρήματα θα εκπλήξουν πιθανώς πολλούς ανθρώπους, καθώς μπορούμε να δούμε πόσο γρήγορα σχηματίστηκε αυτός ο τεράστιος αμμόλοφος και ότι κινείται στην έρημο με περίπου 50 εκατοστά το χρόνο. Αυτοί οι φανταστικοί αστρικοί αμμόλοφοι είναι ένα από τα φυσικά θαύματα του κόσμου».

Ο καθηγητής Charlie Bristow του Birkbeck και του UCL πρόσθεσε:

«Η χρήση ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος για να κοιτάξουμε μέσα σε αυτόν τον αστρικό αμμόλοφο μας επέτρεψε να δείξουμε πώς σχηματίζονται αυτοί οι τεράστιοι αμμόλοφοι και να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο, ώστε οι γεωλόγοι να ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να αναζητήσουν στο αρχείο βράχου για να αναγνωρίσουν αυτά τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά της ερήμου».

Η πρωτοποριακή έρευνα των επιστημόνων υποδηλώνει ότι ο αστρικός αμμόλοφος σχηματίστηκε περίπου την ίδια εποχή με το συμβάν Younger Dryas, μια απότομη περίοδο ψύξης στην ιστορία της Γης. Αποκαλύπτει επίσης ότι ο αμμόλοφος σταμάτησε να αναπτύσσεται για μια περίοδο 8.000 ετών.

Η κεραμική που βρέθηκε στην τοποθεσία υποδηλώνει επίσης πιο υγρές συνθήκες, ίσως έναν διευρυμένο μουσώνα, που σταθεροποίησε τον αμμόλοφο πριν από την έναρξη μιας μεγάλης ξηρασίας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνικές χρονολόγησης φωταύγειας που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth για να ανακαλύψει την τελευταία φορά που τα ορυκτά στην άμμο εκτέθηκαν στο ηλιακό φως για να προσδιοριστεί η ηλικία τους.

Ο καθηγητής Duller του Πανεπιστημίου Aberystwyth πρόσθεσε:

«Είναι πολύ προνόμιο να πιστεύουμε ότι οι τεχνικές χρονολόγησης φωταύγειας που αναπτύχθηκαν εδώ στο Aberystwyth ξεκλειδώνουν μερικά από τα μυστικά των πιο απαιτητικών κλιμάτων στον κόσμο. Μας δίνουν μια εικόνα για τη γεωλογία που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των γεωλογικών κοιτασμάτων που χρησιμοποιούνται για υδάτινους πόρους και αποθήκευση άνθρακα».

Η τελευταία ανακάλυψη του καθηγητή Ντάλλερ χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική χρονολόγησης που χρησιμοποίησε για να ανακαλύψει την παλαιότερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο – έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature πέρυσι.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί