Οι αρχαίοι πρόγονοί μας εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, αφήνοντας πίσω τους μόνο απολιθώματα, μερικά διάσπαρτα αντικείμενα και ίχνη που παραμένουν στο DNA μας.
Τι θα γινόταν όμως αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά;
Η MailOnline ζήτησε από τους ειδικούς να μάθουν πώς θα έμοιαζε ο κόσμος αν οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν δεν είχαν εξαφανιστεί.
Η Δρ. Έιπριλ Νόελ, παλαιολιθική αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας, δήλωσε στην MailOnline: «Η ιδέα ότι οι Νεάντερταλ ήταν σκυφτά, χαζά άτομα που δεν σκέφτονταν τίποτα πέρα από το επόμενο γεύμα τους δεν είναι πλέον βάσιμη».
«Ταυτόχρονα, η ιδέα ότι θα μπορούσες απλώς να φορέσεις ένα καπέλο σε έναν Νεάντερταλ και να μην το σκεφτείς δεύτερη φορά να καθίσεις δίπλα του στο μετρό είναι επίσης εκτός θέματος.»
Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν είναι οι πιο στενοί αρχαίοι συγγενείς μας, λένε οι επιστήμονες.
Οι Νεάντερταλ εμφανίστηκαν πριν από περίπου 400.000 χρόνια, όταν αποσχίστηκαν από τους κοινούς μας προγόνους.
Οι Ντενίσοβαν, εν τω μεταξύ, είναι ένα πολύ πιο ασαφές είδος αρχαίων ανθρώπων που αποσχίστηκαν από την εξελικτική γραμμή των Νεάντερταλ πριν από περίπου 430.000 χρόνια.
Αν είχαν παραμείνει ως ξεχωριστά είδη αντί να εξαφανιστούν, οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν μπορεί να έμοιαζαν πολύ με τους ίδιους που ήταν στο μακρινό παρελθόν.
Από τα άφθονα απολιθωμένα αρχεία, γνωρίζουμε ότι οι Νεάντερταλ ήταν κατά μέσο όρο λίγο πιο κοντοί από εμάς, με κοντύτερα πόδια και φαρδύτερους γοφούς.
Οι Νεάντερταλ ήταν πολύ μυώδεις και τραχείς , με μεγάλα σώματα και ακόμη μεγαλύτερα κεφάλια.
Τα κρανία τους δείχνουν ότι έχουν χώρο για έναν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον σύγχρονο άνθρωπο και θα διακρίνονταν από μια τεράστια κορυφογραμμή στα φρύδια και ένα μικρό μέτωπο.
Πώς θα έμοιαζαν οι Νεάντερταλ σήμερα;
Αν οι Νεάντερταλ επιβίωναν μέχρι σήμερα, ίσως να διατηρούσαν πολλά από τα αρχικά τους χαρακτηριστικά.
Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν πιο γεροδεμένοι πιο βαριάς κατασκευής από τους σύγχρονους ανθρώπους, με κοντύτερα πόδια και μεγαλύτερα κεφάλια.
Τα πρόσωπά τους θα ξεχώριζαν από τα πυκνά φρύδια και τα μικρά μέτωπα.
Ο καθηγητής John Hawks, ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, δήλωσε στην MailOnline: «Δεν γνωρίζουμε κανένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό που να κάνει τους Νεάντερταλ ξεχωριστούς, δηλαδή χαρακτηριστικά που να μην αλληλεπικαλύπτονται».
«Σχεδόν κάθε φυσικό χαρακτηριστικό των Νεάντερταλ επικαλύπτεται σε ποικιλομορφία με το δικό μας σήμερα, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.»
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έμοιαζαν με βαρετούς ανθρώπους των σπηλαίων ή γυναίκες, αλλά μάλλον με μια ελαφρώς διαφορετική παραλλαγή των ανθρώπων.
Οι Ντενίσοβαν, εν τω μεταξύ, αποτελούν λίγο περισσότερο μυστήριο.
Μόλις αυτόν τον μήνα οι επιστήμονες εντόπισαν το πρώτο κρανίο του Ντενίσοβαν και, εκτός από αυτό, υπάρχουν μόνο μικρά θραύσματα οστού.
Με βάση το πρόσφατα ταυτοποιημένο κρανίο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κάτοικοι του Ντενίσοβαν θα είχαν ένα πλατύ πρόσωπο με βαριά, επίπεδα μάγουλα, ένα πλατύ στόμα και μια μεγάλη μύτη.
Αυτά τα οστά δείχνουν επίσης ότι οι Ντενίσοβαν θα ήταν εξαιρετικά μεγαλόσωμοι και μυώδεις άνθρωποι, πολύ πιο δυνατοί από τον πιο λεπτό Homo sapiens.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ο Homo sapiens, οι Denisovans και οι Νεάντερταλ μπορεί να μην παρέμειναν τόσο διακριτοί για πολύ.
Αυτά τα ανθρώπινα είδη διασταυρώθηκαν ευρέως κατά τις περιόδους που συμπίπτουν, και πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι φέρουν τουλάχιστον κάποιο DNA Νεάντερταλ και Ντενίσοβαν.
Αν αυτά τα είδη δεν είχαν εξαφανιστεί, ίσως να συνέχιζαν να διασταυρώνονται και να αναμειγνύουν περαιτέρω τα γονίδιά μας.
Ο Δρ. Hugo Zeberg, ειδικός στη ροή γονιδίων από τους Νεάντερταλ και τους Ντενίσοβαν στους σύγχρονους ανθρώπους από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, δήλωσε στην MailOnline: «Κατά μία έννοια, δεν εξαφανίστηκαν ποτέ. Συγχωνευθήκαμε!»
Οι επιστήμονες λένε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ο Homo sapiens, οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν να συγχωνευθούν τελικά αν κανένα είδος δεν εξαφανιζόταν.
Το προκύπτον είδος θα είχε γενετικά χαρακτηριστικά και από τις τρεις ομάδες.
Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Ντενίσοβαν, οι Νεάντερταλ και ο Homo Sapiens μπορεί να συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο ανθρώπινο είδος με ένα μείγμα όλων των χαρακτηριστικών.
«Γνωρίζουμε ότι διασταυρώνονταν με τους σύγχρονους ανθρώπους κάθε φορά που έρχονταν σε επαφή, και έτσι όσο περισσότερη επαφή υπάρχει, τόσο περισσότερη ανάμειξη συμβαίνει – έτσι θα είχαν γίνει μέρος μας».
Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς ζούσαν οι Ντενίσοβαν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να δυσκολεύονταν να ενταχθούν στη σύγχρονη κοινωνία.
Ο Δρ Νόελ λέει: «Σε αντίθεση με τους σύγχρονους ανθρώπους, οι Νεάντερταλ ζούσαν σε μικρές, αρκετά απομονωμένες ομάδες», καταλήγει το άρθρο της DailyMail (ΦΩΤΟ ΕΔΩ).
photo: pixabay