Γύρισαν πίσω στο χρόνο τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης – Είναι αυτό το νεογέννητο σύμπαν;

Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να γυρίσει πίσω τον χρόνο την στιγμή που το αποτέλεσμα της Μεγάλης Έκρηξης πήρε «σάρκα και οστά». Την στιγμή που σχηματίστηκε η πρώτη δομή του Σύμπαντος. Η κρατούσα θεωρία για τον Κόσμο μέρος του οποίου είναι ο γαλαξίας μας, ο πλανήτης μας και εμείς φυσικά είναι ότι πριν από 13,8 δισ. […]

Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να γυρίσει πίσω τον χρόνο την στιγμή που το αποτέλεσμα της Μεγάλης Έκρηξης πήρε «σάρκα και οστά». Την στιγμή που σχηματίστηκε η πρώτη δομή του Σύμπαντος.

Η κρατούσα θεωρία για τον Κόσμο μέρος του οποίου είναι ο γαλαξίας μας, ο πλανήτης μας και εμείς φυσικά είναι ότι πριν από 13,8 δισ. έτη αυτό που ονομάζουμε Σύμπαν ήταν μόνο ένας υπέρθερμος και υπερπυκνός πυρήνας ατόμου. Άγνωστο πώς και γιατί ο πυρήνας αυτός άρχισε να διαστέλλεται προκαλώντας το φαινόμενο που έγινε γνωστό με τον όρο Μεγάλη Έκρηξη αλλά που δεν ήταν βέβαια μια έκρηξη με την συμβατική έννοια του όρου.

Η Μεγάλη Έκρηξη οδήγησε στην γέννηση του χωροχρόνου και της εκθετικής διαστολής του χώρου. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε κοσμικός πληθωρισμός ή απλά πληθωρισμός. Το υποθετικό πεδίο που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για τον πληθωρισμό (inflation στα αγγλικά) έλαβε την ονομασία inflaton.

Μέσα σε αυτό το πεδίο δημιουργήθηκε ένας τύπος κβαντικής ύλης. Τα σωματίδια αυτής της ύλης ονομάστηκαν inflatons και η επίσης νεογέννητη βαρύτητα προκάλεσε την κίνηση και την συνένωση τους με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των πρώτων κοσμικών δομών. Των πρώτων σχηματισμών ύλης στο νεογέννητο Σύμπαν.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Γκέτινγκεν στην Γερμανία και το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στην Νέα Ζηλανδία πραγματοποίησε προσομοιώσεις στις οποίες αποτυπώνονται αυτοί οι πρώτοι σχηματισμοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτές οι δομές ζύγιζαν από μερικά γραμμάτια ως περίπου 20 κιλά η κάθε μια «στριμωγμένες» σε ένα χώρο μικρότερο από αυτό που καλύπτει ένα απλό σωματίδιο.

Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα έχει στην διάθεση της στοιχεία και εικόνα για τα μεγέθη και τα σχήματα αυτών των πρώτων δομών του Σύμπαντος γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του.

naftemporiki/ photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί