Τον Μάιο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας εθνικό παρατηρητήριο για το gaming disorder (διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού), που θα διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρευνα για το ζήτημα, τονίστηκε στη ενημερωτική εκδήλωση «Παιδί και Διαδίκτυο: safe surf», που διοργάνωσαν το Noesis και ο δήμος Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κωνσταντίνος Σιώμος, καθηγητής ψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, τόνισε ότι από το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντάξει την διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού στις ψυχικές διαταραχές.
Επισήμανε ότι τα παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια κάτω από 2 με 3 ώρες την ημέρα έχουν καλύτερες οικογενειακές σχέσεις, σχολικές επιδόσεις και κοινωνική ζωή και περισσότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, σε σχέση με όσους ασχολούνται πάνω από 3 ώρες
Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση, για να επισημάνει ότι το σύγχρονο σχολείο πρέπει να διδάσκει, όχι μόνο πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και την ψηφιακή νοημοσύνη, τη δυνατότητα, δηλαδή, να προσαρμοστούμε στον σύγχρονο κόσμο.
“Πρέπει να αλλάζουμε τακτικά τον κωδικό στο ρούτερ του σπιτιού και ιδίως εάν τον μοιραστούμε με κάποιον”
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπαστυνόμος Χρήστος Παπαδόπουλος, από την Yποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, 1 στα 3 παιδιά είδαν σεξουαλικές εικόνες στο διαδίκτυο από ατύχημα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 6% έχουν διαμοιράσει φωτογραφίες του ανάλογου περιεχομένου διαδικτυακά, το 17% δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου και από αυτά πάνω από 30% δεν το είπε πουθενά.
Σε ότι αφορά τα μέτρα προφύλαξης, επισήμανε ότι πρέπει να αλλάζουμε τακτικά τον κωδικό στο ρούτερ του σπιτιού και ιδίως εάν τον μοιραστούμε με κάποιον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας η διεύθυνση ip οδήγησε τους αστυνομικούς σε λάθος σπίτι και αποδείχθηκε ότι ένοχος ήταν ο γείτονας. Αντίστοιχα, νεαρά άτομα, μαζεύτηκαν έξω από σπίτι και χρησιμοποίησαν το οικιακό ρούτερ για να βρίσουν συνομήλικό τους.
Ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των συσκευών και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενημερώνουμε το λογισμικό, να αγοράζουμε προγράμματα προστασίας από ιούς και να χρησιμοποιούμε κωδικούς κλειδώματος. Σε περίπτωση που κάποια συσκευή κλαπεί, τόσο η Google, όσο και η Apple μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε απομακρυσμένα διαγραφή περιεχομένου. Τέλος, ζήτησε από τους γονείς να μην εκθέτουν στα social τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σε τροχιά κινητοποιήσεων και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης
- YouTuber κατέγραψε…την ταχύτητα του φωτός σε εξαιρετικά σπάνιο βίντεο
- Οι ΗΠΑ παραμένουν “ο μεγαλύτερος σύμμαχος” της Ευρώπης, σύμφωνα με την Κάλας
- Κακοκαιρία: Διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών – Θεσσαλονίκης
- Δήμος των ΗΠΑ θα καταβάλει 30 εκατ. δολάρια στην οικογένεια εφήβου που σκότωσε η αστυνομία
- Ο καγκελάριος Μερτς θα επισκεφθεί την Ιορδανία και το Ισραήλ – Η συνάντηση με τον Νετανιάχου
- Αυστραλία: Χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιών στη Νέα Νότια Ουαλία, vid
- Συνελήφθη ο άνδρας που οδηγούσε ανάποδα φορτηγό στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών–Θεσσαλονίκης
- Ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
- Το Μαρκόπουλο επισκέπτεται το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης









