Οι φυσικοί στο Πανεπιστήμιο του Jyväskylä επιδεικνύουν πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ήχος μέσω του κενού.
Σε μια πρόσφατη δημοσίευση δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ηχητικό κύμα μπορεί να πηδήξει ή να περάσει πλήρως ένα διάκενο μεταξύ δύο στερεών, εάν τα εν λόγω υλικά είναι πιεζοηλεκτρικά. Σε τέτοια υλικά, οι δονήσεις (ηχητικά κύματα) παράγουν επίσης ηλεκτρική απόκριση, και δεδομένου ότι ένα ηλεκτρικό πεδίο μπορεί να υπάρχει στο κενό, μπορεί να μεταδώσει τα ηχητικά κύματα. Η απαίτηση είναι το μέγεθος του διακένου να είναι μικρότερο από το μήκος κύματος του ηχητικού κύματος. Αυτό το εφέ λειτουργεί όχι μόνο σε ηχητικό εύρος συχνοτήτων (Hz-kHz), αλλά και σε συχνότητες υπερήχων (MHz) και υπερήχων (GHz), εφόσον το κενό μειώνεται καθώς αυξάνονται οι συχνότητες.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μικρό, αλλά βρήκαμε επίσης καταστάσεις, όπου η πλήρης ενέργεια του κύματος πηδά στο κενό με 100% απόδοση, χωρίς αντανακλάσεις. Ως εκ τούτου, το φαινόμενο θα μπορούσε να βρει εφαρμογές σε μικροηλεκτρομηχανικά εξαρτήματα (MEMS, τεχνολογία smartphone) και στον έλεγχο της θερμότητας, λέει ο καθηγητής Ilari Maasilta από το Κέντρο Νανοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Jyväskylä.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ακαδημία της Φινλανδίας και το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Physics, στις 15 Ιουλίου 2023 .
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το σενάριο δημιουργίας κουρδικού κράτους τρομάζει τους Τούρκους
- Μέση Ανατολή: Η θέση στην οποία βρίσκεται η Μόσχα αυτή την στιγμή
- Χειρουργείο από απόσταση 2.400 χιλιομέτρων: Όταν ο γιατρός βρίσκεται σε άλλη χώρα
- Εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο πάνω από το Ισραήλ
- Ιρανός ΥΠΕΞ: «Οι ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση των ενεργειών μας
- Super League: Πέρασε στην κορυφή η ΑΕΚ και περιμένει το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ
- Ιράν: Κράτη που φιλοξενούν βάσεις των ΗΠΑ δεν θα γνωρίσουν ειρήνη
- Ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα έναν νέο στρατιωτικό συνασπισμό “για την εξάλειψη των καρτέλ”
- Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν
- Ο Καναδός πρωθυπουργός συνάντησε τη «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας και γιόρτασε τα γενέθλιά της, vid









