FTC: Περίπου 30.000 υπάλληλοι της Amazon θα μπορούσαν να κατασκοπεύσουν τις ηχογραφήσεις φωνής των χρηστών Alexa

Η FTC (Federal Trade Commission) ισχυρίστηκε ότι 30.000 υπάλληλοι της Amazon μπόρεσαν να ακούσουν τις ηχογραφήσεις πελατών της Alexa μεταξύ της περιόδου που καλύπτει τον Αύγουστο του 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκαναν τον ισχυρισμό σε μια καταγγελία που υπέβαλε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου που είχε ως αποτέλεσμα τη διευθέτηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Η FTC (Federal Trade Commission) ισχυρίστηκε ότι 30.000 υπάλληλοι της Amazon μπόρεσαν να ακούσουν τις ηχογραφήσεις πελατών της Alexa μεταξύ της περιόδου που καλύπτει τον Αύγουστο του 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2019.

Δεν είναι σαφές πόσοι υπάλληλοι της Amazon έχουν την ίδια πρόσβαση σήμερα.

Το FTC ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Amazon «διατήρησε ευαίσθητα δεδομένα φωνής και γεωγραφικής τοποθεσίας για χρόνια και τα χρησιμοποιούσε για δικούς της σκοπούς, ενώ έθετε σε κίνδυνο τα δεδομένα από περιττή πρόσβαση».

Η Amazon κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου περί απορρήτου των παιδιών και για εξαπάτηση των γονέων διατηρώντας για χρόνια δεδομένα φωνής και τοποθεσίας των παιδιών που καταγράφονται από την Alexa.

«Το ιστορικό της Amazon παραπλανήσεων γονέων, διατήρησης των ηχογραφήσεων παιδιών επ’ αόριστον και παραβίασης των αιτημάτων διαγραφής των γονέων παραβίασε το COPPA και θυσίασε το απόρρητο για κέρδη», δήλωσε ο Samuel Levine, ο επικεφαλής προστασίας καταναλωτών της FTC.

Ο νόμος του 1998 έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα παιδιά από τις διαδικτυακές βλάβες.

Η εταιρεία «θα υποχρεωθεί να διαγράψει ανενεργούς παιδικούς λογαριασμούς και ορισμένες ηχογραφήσεις φωνής και πληροφορίες γεωγραφικής τοποθεσίας και θα της απαγορευτεί να χρησιμοποιεί τέτοια δεδομένα για την εκπαίδευση των αλγορίθμων της».

Ο Επίτροπος της FTC, Alvaro Bedoya, δήλωσε ότι «όταν οι γονείς ζήτησαν από την Amazon να διαγράψει τα φωνητικά δεδομένα Alexa των παιδιών τους, η εταιρεία δεν τα διέγραψε όλα».

Ένας εκπρόσωπος της Amazon είπε στην The Post: «Στην Amazon, παίρνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους πελάτες μας και τις οικογένειές τους πολύ σοβαρά».

«Χτίσαμε την Alexa με ισχυρές προστασίες απορρήτου και ελέγχους πελατών, σχεδιάσαμε το Amazon Kids ώστε να συμμορφώνεται με τον COPPA (Νόμος για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο) και συνεργαστήκαμε με την FTC πριν επεκτείνουμε το Amazon Kids για να συμπεριλάβει την Alexa», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Ενώ διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς της FTC και αρνούμαστε την παραβίαση του νόμου, αυτή η διευθέτηση αφήνει το θέμα πίσω μας».

Ο εκπρόσωπος συνέχισε: «Στο πλαίσιο του διακανονισμού, συμφωνήσαμε να κάνουμε μια μικρή τροποποίηση στις ήδη ισχυρές πρακτικές μας και θα καταργήσουμε τα προφίλ παιδιών που ήταν ανενεργά για περισσότερους από 18 μήνες, εκτός εάν κάποιος γονέας ή κηδεμόνας επιλέξει να τα διατηρήσει».

Η Amazon είπε τον περασμένο μήνα ότι έχει πουλήσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο συσκευές με δυνατότητα Alexa παγκοσμίως και ότι η χρήση της υπηρεσίας αυξήθηκε κατά 35% πέρυσι.

Στην περίπτωση του Ring, η FTC λέει ότι η θυγατρική της Amazon για οικιακές κάμερες ασφαλείας επιτρέπει σε υπαλλήλους και εργολάβους να έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά βίντεο των καταναλωτών και να παρέχουν χαλαρές πρακτικές ασφάλειας που επέτρεψαν στους χάκερ να πάρουν τον έλεγχο ορισμένων λογαριασμών.

Η Amazon αγόρασε το Ring με έδρα την Καλιφόρνια το 2018 και πολλές από τις παραβιάσεις που ισχυρίζεται η FTC προηγούνται της εξαγοράς.

Σύμφωνα με την εντολή της FTC, η Ring καλείται να πληρώσει 5,8 εκατομμύρια δολάρια που θα χρησιμοποιηθούν για επιστροφές χρημάτων από τους καταναλωτές.

Η Amazon είπε στο Associated Press ότι διαφώνησε με τους ισχυρισμούς της FTC τόσο για την Alexa όσο και για τη Ring και αρνήθηκε ότι παραβίασε το νόμο.

Η Δράση που σχετίζεται με την Alexa, από την FTC, δίνει εντολή στην Amazon να αναθεωρήσει τις πρακτικές διαγραφής δεδομένων της και να επιβάλει αυστηρότερα, πιο διαφανή μέτρα απορρήτου.

Υποχρεώνει επίσης τον τεχνολογικό γίγαντα να διαγράψει ορισμένα δεδομένα που συλλέγονται από τον ψηφιακό βοηθό του που είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για τα πάντα, από τον έλεγχο του καιρού μέχρι τα παιχνίδια και τη μουσική.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί