Φλόριντα: Έσπασε κάθε ρεκόρ! Ζει εδώ και 77 μέρες κάτω από το νερό

To παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής και διαβίωσης κάτω από το νερό χωρίς αποσυμπίεση κατάφερε να σπάσει ένας καθηγητής πανεπιστημίου στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ο Τζόζεφ Ντιτούρι ή αλλιώς Dr. Deep Sea βυθίστηκε σε ένα ειδικό κουβούκλιο στον πυθμένα μιας λιμνοθάλασσας, σε βάθος 9μετρών, τη 1η Μαρτίου και παραμένει εκεί μέχρι σήμερα – επί 77 οκόκληρες ημέρες. Στο κουβούκλιο αντίθετα με αυτό που ισχύει για ένα υποβρύχιο, δεν υπάρχει μηχανισμός για να ρυθμίζει την αυξημένη πίεση κάτω από το νερό.

Σκοπός της αποστολής του καθηγητή – η οποία έχει οργανωθεί από το Marine Resources Development Foundation – είναι να ερευνηθεί το πως αντιδρά το ανθρώπινο σώμα ζώντας καθημερινά σε αυξημένη πίεση. Η έρευνά του περιλαμβάνει καθημερινά πειράματα στη φυσιολογία για να παρακολουθεί πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα όταν βρεθεί σε μακροχρόνια έκθεση σε ακραίες πιέσεις.

Πάντως, ο Ντιτούρι φαίνεται να το διασκεδάζει και θέλει να συμπληρώσει πρώτα 100 ημέρες κάτω από το νερό ώστε να ολοκληρώσει την αποστολή που ονομάζεται Project Neptune 100.

Σημειώνεται ότι, το προηγούμενο ρεκόρ των 73 ημερών, δύο ωρών και 34 λεπτών σημειώθηκε από δύο καθηγητές του Τενεσί -τον Μπρους Καντρέλ και την Τζέσικα Φέιν- στην ίδια τοποθεσία το 2014.

«Το ρεκόρ είναι ένα μικρό κατόρθωμα και το εκτιμώ πραγματικά», είπε ο Ντιτούρι, κάτοχος διδακτορικού στη βιοϊατρική μηχανική και συνταξιούχος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ. «Είναι τιμή μου που το κατέχω, αλλά έχουμε ακόμα περισσότερη έρευνα να κάνουμε», τόνισε.

Και πρόσθεσε «η ιδέα είναι να εποικίσουμε τους ωκεανούς του κόσμου, να τους φροντίσουμε ζώντας σε αυτούς και συμπεριφέροντας τους πραγματικά καλά», υπογράμμισε.

Μου λείπει ο ήλιος

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για τον Ντιτούρι κάτω από το νερό. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, υπάρχει ένα πράγμα που του λείπει πραγματικά. «Αυτό που μου λείπει περισσότερο από την επιφάνεια είναι κυριολεκτικά ο ήλιος», επισημαίνει. «Ο ήλιος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή μου – συνήθως πηγαίνω στο γυμναστήριο στις πέντε το πρωί και στη συνέχεια επιστρέφω για να παρακολουθήσω την ανατολή του ηλίου», καταλήγει.

(με πληροφορίες από ethnos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί