Το FBI εξηγεί γιατί έγινε η κυβερνοεπίθεση στο Twitter

Twitter
Στόχος εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης έγινε, την Τετάρτη το Twitter.

To Twitter υπέστη την Τετάρτη (15/07) τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του, αφού πολλά προφίλ διασημοτήτων και εταιρειών, όπως του Έλον Μασκ, του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Apple, έπεσαν θύμα των χάκερ και η διαδικτυακή πλατφόρμα ανέστειλε προσωρινά ακόμα και τη δυνατότητα δημοσίευσης από επιβεβαιωμένους λογαριασμούς.

Έτσι το Τμήμα του FBI στο Σαν Φρανσίσκο που διερευνά την υπόθεση, σε διαδικτυακή ανακοίνωσή του στο Sputnik.gr έκανε λόγο για κυβερνοεπίθεση που έγινε ώστε να «διαιωνιστεί η απάτη με τα κρυπτονομίσματα».

Άλλωστε, στα προφίλ που παραβιάστηκαν, αναρτήθηκε η εξής δημοσίευση:

«Αισθάνομαι ευγνώμων, διπλασιάζοντας όλες τις πληρωμές που αποστέλλονται στη διεύθυνση Bitcoin μου! Στέλνετε 1.000 δολάρια, σας στέλνω πίσω 2.000 δολάρια! Αυτό γίνεται μόνο για τα επόμενα 30 λεπτά».
Πάντως, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Elliptic, οι χάκερ απέσπασαν 121.000 δολάρια σε μορφή Bitcoin μέχρι το Twitter να διαπιστώσει την κυβερνοεπίθεση και να επιληφθεί του ζητήματος.

Το Vice ανέφερε, σήμερα (16/06), επικαλούμενο δύο πηγές από κοινότητα χάκερ που ήταν υπεύθυνη για την επίθεση, ότι οι δράστες είχαν συνεργαστεί με έναν υπάλληλο του Twitter που είτε τους παρείχε τα απαραίτητα εργαλεία εσωτερικής διαχείρισης είτε απλά ανέλαβαν τους λογαριασμούς από μόνοι τους.

Η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας κάλεσε, επίσης, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, να καταθέσει ενώπιόν της εντός της επόμενης εβδομάδας, αναφέροντας σε σχετική επιστολή πως το περιστατικό «προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Επιτροπή» καθώς «συνδυάζει την ανάγκη προστασίας των χρηστών από απάτες με μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την κοινωνική χειραγώγηση και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο».

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ασφαλείς σύμφωνα με το Twitter

Σε σειρά αναρτήσεών του, ο λογαριασμός Τεχνικής Υποστήριξης του Twitter επισήμανε πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στους κωδικούς. Προς το παρόν, δεν πιστεύουμε πως η επαναφορά του κωδικού πρόσβασής σας είναι απαραίτητη».

photo unsplash