Έβαλαν ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε ποντίκια χίμαιρες!!! “Εξανθρωπισμένα τρωκτικά”

Λένε ότι το κάνουν για το καλό μας...

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν κύτταρα ικανά να σχηματίσουν εξειδικευμένα κύτταρα υποστήριξης του εγκεφάλου σε εγκεφάλους ποντικιών και διαπίστωσαν ότι όχι μόνο ανταγωνίζονται και αντικαθιστούν ανθυγιεινά κύτταρα αλλά και ηλικιωμένα.

Τι λένε ότι προσπαθούν να πετύχουν…

Τα ευρήματα, όπως αναφέρεται, ανοίγουν την πόρτα στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για μια σειρά παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το ALS, η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Τα «γλοιακά κύτταρα» είναι ένας γενικός όρος για τα κύτταρα που αποτελούν σύστημα υποστήριξης των νευρικών κυττάρων (νευρώνες). Τα προγονικά κύτταρα είναι απόγονοι βλαστοκυττάρων που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε συγκεκριμένους κυτταρικούς τύπους και, στην περίπτωση των γλοιακών κυττάρων, τα ανθρώπινα προγονογλοιακά κύτταρα (hGPC) διαφοροποιούνται σε υποτύπους, συμπεριλαμβανομένων των αστροκυττάρων και των ολιγοδενδροκυττάρων , που ειδικεύονται για συγκεκριμένες λειτουργίες.


Τα αστροκύτταρα αποτελούν τα περισσότερα από τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού μας συστήματος, παρέχοντας υποστήριξη και προστασία στους νευρώνες, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά και απομακρύνοντας τα απόβλητα. Τα ολιγοδενδροκύτταρα τοποθετούνται και διατηρούν την πλούσια σε λιπίδια, μονωτική περιτύλιξη που ονομάζεται μυελίνη γύρω από ορισμένους άξονες, το τμήμα του νευρώνα που συνδέεται με έναν άλλο νευρώνα και επιτρέπει τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

Τα δυσλειτουργικά αστροκύτταρα και τα ολιγοδενδροκύτταρα έχουν συσχετιστεί με αρκετές νευροεκφυλιστικές και νευροψυχιατρικές καταστάσεις. Δεδομένης της ικανότητας των hGPC να δημιουργούν νέα αστροκύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, εξέτασαν πώς η μεταμόσχευση υγιών hGPC μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Έβαλαν ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε ποντίκια;;;

Οι ερευνητές είχαν αποδείξει προηγουμένως ότι τα υγιή ανθρώπινα νευρογλοιακά κύτταρα αντικατέστησαν τα ανθυγιεινά νευρογλοιακά κύτταρα ποντικού όταν μεταμοσχεύθηκαν σε μοντέλα ποντικών της νόσου του Huntington , μιας σπάνιας και θανατηφόρας κληρονομικής ασθένειας που προκαλεί προοδευτική νευρωνική κατάρρευση.

Στην τρέχουσα μελέτη, ήθελαν να δουν εάν τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα άρρωστα ανθρώπινα κύτταρα. Έτσι, εισήγαγαν υγιείς hGPC (ανθρώπινα προγονογλοιακά κύτταρα) σε «χιμαιρικά» ποντίκια στα οποία είχαν ενεθεί βλαστοκύτταρα προερχόμενα από ανθρώπους με νόσο του Huntington. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υγιή κύτταρα ξεπέρασαν και αντικατέστησαν πλήρως τα άρρωστα.

«Μεταμοσχεύσαμε τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα στα ποντίκια που «εξανθρωπίστηκαν» με τη μεταλλαγμένη γλοία που εκφράζει το Huntington και τα υγιή νευρογλοιακά κύτταρα συναγωνίστηκαν και αντικατέστησαν την άρρωστη γλοία, εκριζώνοντας στην πραγματικότητα τον άρρωστο νευρογλοιακό πληθυσμό», δήλωσε ο Steven Goldman, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι νεότεροι δότες hGPC εισήχθησαν στον εγκέφαλο των εξανθρωπισμένων ποντικών, ανταγωνίστηκαν και αντικατέστησαν υγιή, μη άρρωστα αλλά γερασμένα κύτταρα. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους ότι τα υγιή hGPC αντικατέστησαν τόσο τα άρρωστα όσο και τα γηρασμένα κύτταρα είναι σημαντικά, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης θεραπειών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology .

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί