Έρχονται φανάρια στους δρόμους με τέσσερα φώτα: Το ένα για την… τεχνητή νοημοσύνη!

Αυτό το τέταρτο φως προβλέπεται να εξυπηρετεί ειδικά τα οχήματα με αυτόνομη οδήγηση, συγχρονιζόμενο απρόσκοπτα με τα υπολογιστικά τους συστήματα.

Όπως αναφέρεται, οι φωτεινοί σηματοδότες θα μπορούσαν να υποστούν μια επαναστατική αλλαγή με την εισαγωγή ενός τέταρτου φωτεινού σηματοδότη, ο οποίος προτείνεται από ερευνητές για τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.


Το καινοτόμο σύστημα σηματοδότησης, που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στοχεύει, όπως αναφέρεται, στην καταπολέμηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη με την ενσωμάτωση ενός “τεχνητά ευφυούς λευκού φωτός” στις διασταυρώσεις.

Αυτό το τέταρτο φως προβλέπεται να εξυπηρετεί ειδικά τα οχήματα με αυτόνομη οδήγηση, συγχρονιζόμενο απρόσκοπτα με τα υπολογιστικά τους συστήματα.

Μέσω εκτεταμένων δοκιμών σε προσομοιωτές μικρο-κυκλοφορίας, ο επικεφαλής ερευνητής Ali Hajbabaie και η ομάδα του απέδειξαν ότι αυτή η φάση λευκού φωτός όχι μόνο βελτιώνει τη ροή της κυκλοφορίας αλλά και μειώνει την κατανάλωση καυσίμων ελαχιστοποιώντας τα “stop-and-go”.

Το σύστημα βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των αυτόνομων οχημάτων και ενός κεντρικού υπολογιστικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τους έξυπνους φωτεινούς σηματοδότες.

Όταν ένας επαρκής αριθμός αυτόνομων οχημάτων πλησιάζει σε μια διασταύρωση, ενεργοποιείται το λευκό φως, καθοδηγώντας τόσο τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα όσο και τους ανθρώπους οδηγούς να πλοηγηθούν αποτελεσματικά.


Τα κόκκινα φανάρια θα εξακολουθούν να σημαίνουν stop. Τα πράσινα φανάρια θα εξακολουθούν να σημαίνουν “πάμε”. Και τα λευκά φώτα θα “λένε” στα αυτόνομα οχημάτα να ακολουθούν το αυτοκίνητο μπροστά τους.

Είναι σημαντικό ότι το προτεινόμενο σύστημα προσαρμόζεται δυναμικά στις συνθήκες κυκλοφορίας, επιστρέφοντας στα συμβατικά κόκκινα, κίτρινα και πράσινα σήματα όταν οι άνθρωποι οδηγοί είναι οι περισσότεροι στον δρόμο.

Αν και η πρακτική εφαρμογή μπορεί να απέχει χρόνια, ο Hajbabaie και η ομάδα του αναζητούν ενεργά ευκαιρίες για να εφαρμοστεί πιλοτικά αυτό το σύστημα.

Ποια αναφέρεται ότι θα είναι τα οφέλη

Τα πιθανά οφέλη αυτού του συστήματος σηματοδότησης κυκλοφορίας με τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν, όπως αναφέρεται, τη μείωση της συμφόρησης, τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και την ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας.

(με πληροφορίες από newsauto. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί