Έρχονται αλλαγές: Η Google θα εισαγάγει απαντήσεις που δημιουργούνται από την AI σε διαδικτυακά ερωτήματα

Η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα εισαγάγει απαντήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη σε διαδικτυακά ερωτήματα, σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην κορυφαία παγκοσμίως μηχανή αναζήτησής της τα τελευταία 25 χρόνια.

«Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε να λανσάρουμε αυτήν την πλήρως ανανεωμένη εμπειρία, τις «Επισκόπηση τεχνητής νοημοσύνης», σε όλους στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, σε εκδήλωση στην Καλιφόρνια.

Η αλλαγή θα εξαπλωθεί σύντομα σε άλλες χώρες, πρόσθεσε, καθιστώντας την προσβάσιμη σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google θα εμφανίζουν μια σύνοψη τεχνητής νοημοσύνης στο επάνω μέρος της σελίδας πριν από το πιο τυπικό ξεδίπλωμα των συνδέσμων.

Τα blurbs AI που δημιουργούνται από την τεχνολογία Gemini της Google θα προσφέρουν συνοπτικές περιλήψεις των όσων βρέθηκαν στο Διαδίκτυο με συνδέσμους προς τις διαδικτυακές πηγές που παρείχαν τις πληροφορίες.

«Μπορείτε να ρωτήσετε ό,τι έχετε στο μυαλό σας ή ό,τι άλλο θέλετε να κάνετε – από την έρευνα μέχρι τον προγραμματισμό έως τον καταιγισμό ιδεών – και η Google θα φροντίσει για τα legwork», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας Αναζήτησης Google, Liz Reid.

Η αλλαγή έρχεται καθώς η Google αισθάνεται αυξανόμενη πίεση από μηχανές αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Perplexity, και από τις επανειλημμένες φήμες ότι το OpenAI, ο δημιουργός του ChatGPT, δημιουργεί το δικό του εργαλείο αναζήτησης AI.

Οι αναζητήσεις μέσω συνομιλιών AI έχουν επίσης εμφανιστεί στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp, με τους χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από τον Ιστό χωρίς το Google.

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις επαινούνται από ορισμένους για την καθαρότερη εμπειρία τους από τα συχνά ακατάστατα αποτελέσματα ενός κλασικού ερωτήματος.

Οι δημιουργοί και οι μικροί εκδότες ανησυχούν για την αλλαγή, φοβούμενοι ότι οι χρήστες δεν θα κάνουν πλέον κλικ σε ιστότοπους για να βρουν πληροφορίες.

Η εταιρεία ερευνών Gartner προβλέπει ότι η επισκεψιμότητα στον Ιστό από τις μηχανές αναζήτησης θα μειωθεί κατά 25 τοις εκατό έως το 2026 λόγω της χρήσης ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.

Η Google απώθησε την σκέψη ότι οι αλληλεπιδράσεις τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιχείρησή της, η οποία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις πωλήσεις διαφημίσεων από τη μηχανή αναζήτησής της.

“Διαπιστώσαμε ότι με τις Επισκοπήσεις AI, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την Αναζήτηση περισσότερο και είναι πιο ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματά τους”, είπε ο Reid .

«Μπορείτε να κάνετε τις πιο περίπλοκες ερωτήσεις σας, με όλες τις αποχρώσεις και τις επιφυλάξεις που έχετε στο μυαλό σας, όλες με μια κίνηση».

Η εταιρεία είπε ότι τέτοια εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνουν τη ζωή των χρηστών, είτε αναζητούν ένα στούντιο γιόγκα ανοιχτό τις Κυριακές, είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι είτε ετοιμάζουν ένα γεύμα με ειδικές διατροφικές απαιτήσεις.

Η εταιρεία θα αρχίσει επίσης σύντομα να δοκιμάζει την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης σε αναζητήσεις που βασίζονται σε περιεχόμενο βίντεο ως πηγή ερωτήματος, σύμφωνα με τον Reid.

Για παράδειγμα, αυτό θα επέτρεπε στους χρήστες να ζητήσουν από την Google να διαγνώσει μια σπασμένη συσκευή βιντεοσκοπώντας τη με ένα smartphone και να λάβουν συμβουλές για τη διόρθωσή της.

“Project Astra”
Η Google έριξε επίσης μια ματιά στο Project Astra, το οποίο είναι αφιερωμένο στην κατασκευή ψηφιακών βοηθών που βοηθούν σε εργασίες μεγάλες ή μικρές.

«Για πολύ καιρό θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν καθολικό πράκτορα AI που μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμος στην καθημερινή ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής του Google DeepMind, Ντέμης Χασάμπις.

«Είναι εύκολο να οραματιστείς ένα μέλλον όπου θα μπορείς να έχεις δίπλα σου έναν ειδικό βοηθό μέσω του τηλεφώνου σου ή νέους συναρπαστικούς παράγοντες όπως τα γυαλιά».

Η Google βρίσκεται σε έναν σκληρό αγώνα τεχνητής νοημοσύνης με ανταγωνιστές, όπως το OpenAI, το οποίο κυκλοφόρησε μια έκδοση GPT-4o του κορυφαίου λογισμικού της τη Δευτέρα.

Το GPT-4o μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο ή να κατανοήσει εντολές με φωνή, κείμενο ή εικόνες.

Η ενημέρωση του OpenAI στην τεχνολογία του αποδείχθηκε εξαιρετικά ικανή να κάνει αστεία, να γράφει τραγούδια και να βοηθάει να διδάξει έναν μαθητή στην άλγεβρα.

Η Google, όπως και το OpenAI, παρουσίασε επίσης επιδείξεις μελών του προσωπικού που ζητούσαν από το AI της να αναγνωρίσει το περιβάλλον μέσω μιας κάμερας smartphone και να επιδείξει άλλες δεξιότητες που μοιάζουν με βοηθούς.

Αυτές οι νέες ικανότητες έχουν σχεδιαστεί για να είναι «συνομιλητικές, διαισθητικές και χρήσιμες», σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Gemini Experiences και του Google Assistant, Sissie Hsiao.

Το να φτιάχνεις ψηφιακούς βοηθούς σαν έμπειρους βοηθούς θεωρείται το επόμενο πεδίο μάχης για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, με την Apple να πλησιάζει σε συμφωνία με το OpenAI για χρήση των εξουσιών του ChatGPT στο iPhone, σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ.

Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι μέρος των μεγάλων ανακοινώσεων AI που αναμένονται από τον κατασκευαστή iPhone σε μια εκδήλωση στην Καλιφόρνια τον επόμενο μήνα, με όλα τα βλέμματα στραμμένα σε μια πιθανή ενημέρωση του Siri, του ψηφιακού βοηθού της Apple.

© Agence France-Presse / photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί