Επιστήμονες: Υπάρχει μια τρύπα στην επιφάνεια του Άρη και δεν έχουμε ιδέα τι υπάρχει μέσα της

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον Άρη χρειάζονται ένα μέρος για να προστατευτούν από την ακτινοβολία, τις μεταβολές της θερμοκρασίας και τις καταιγίδες σκόνης που μαστίζουν τον πλανήτη.

Αν ο πλανήτης μοιάζει με τη Γη ή τη Σελήνη , μπορεί να έχει μεγάλους υπόγειους σωλήνες λάβας που θα μπορούσαν να στεγάσουν καταφύγια. Τα κατεστραμμένα τμήματα σωλήνων λάβας, που ονομάζονται φεγγίτες, θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσβαση σε αυτά τα υπόγεια καταφύγια.

Αυτή η τρύπα στον Άρη οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο υπόγειο σπήλαιο;

Ο λάκκος έχει μόνο λίγα μέτρα πλάτος και βρίσκεται στην περιοχή Arsia Mons του Άρη. Το Arsia Mons είναι ένα από τα τρία αδρανοποιημένα ηφαίστεια της ομάδας τριών ηφαιστείων Tharsis Montes.


Η περιοχή Tharsis του Tharsis Bulge είναι μια τεράστια ηφαιστειακή πεδιάδα που έχει πλάτος χιλιάδες χιλιόμετρα. Είναι υπερυψωμένο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο Άρη και είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 km (33.000 πόδια) πάνω από το μέσο υψόμετρο του πλανήτη. Η περιοχή ήταν ηφαιστειακά ενεργή στο παρελθόν και προφανώς ο λάκκος είναι άμεσο αποτέλεσμα της αρχαίας ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Αρκετοί λάκκοι στην περιοχή Arsia Mons ενδέχεται να είναι καταρρακτώδεις φεγγίτες ή ανοίγματα σε υπόγειους σωλήνες λάβας.

Καθώς τα ηφαίστεια εκρήγνυνται και κατακάθονται, σχηματίζονται ρωγμές. Μεταναστεύουν αργά προς τα πάνω και οι βράχοι από πάνω τους αρχίζουν να πέφτουν μέσα τους. Τελικά, η ανοδική μεταναστευτική ρωγμή φτάνει στην επιφάνεια και η οροφή σπηλιές. Στη Γη, τα φυτά θα αποικίσουν τελικά τον κρατήρα. Στον Άρη, παραμένουν σχεδόν ίδια όπως όταν κατέρρευσαν.


Στη Χαβάη, οι κρατήρες κυμαίνονται από 6 έως 186 μέτρα (20 έως 610 πόδια) σε βάθος και από 8 έως 1140 μέτρα (26 έως 3.740 πόδια) σε πλάτος. Το λάκκο Arsia Mons στην κορυφαία εικόνα είναι μόνο περίπου 178 μέτρα (584 πόδια) βάθος.

Έχουμε πολύ καλύτερη κατανόηση των κοιλοτήτων και των σωλήνων λάβας στη Σελήνη από ό,τι στον Άρη. Γνωρίζουμε ότι ορισμένα από αυτά είναι θερμικά σταθερά στους περίπου 17 C (63 F.) Έχουμε επίσης καλύτερες εικόνες από αυτά, με συναρπαστικές εικόνες δαπέδων που καλύπτονται από ογκόλιθους.


Γίνεται πολλή σκέψη για το πώς να εξερευνήσουμε αυτές τις σεληνιακές σπηλιές και τους σωλήνες λάβας, συμπεριλαμβανομένων εννοιολογικών σχεδίων για ρομπότ που θα μπορούσαν να τις εξερευνήσουν. Ίσως στη Σελήνη, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο σε φουσκωτούς οικοτόπους μέσα σε αυτούς τους σωλήνες, όπου προστατεύονται από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, την ακτινοβολία και τους μικρομετεωρίτες.

Αλλά ο Άρης είναι ένα άλλο ερώτημα. Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν σωλήνες λάβας στον Άρη. Στην πραγματικότητα, η βαρύτητα του Άρη είναι πολύ πιο αδύναμη από αυτή της Γης, και αυτό θα πρέπει να επιτρέπει πολύ μεγαλύτερους σωλήνες.

Οι σωλήνες λάβας του Άρη είναι ακόμα ένα μυστήριο. Οι επιστήμονες έχουν βρει πολλά μορφολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι άφθονα.

Θα μπορούσαν μια μέρα να προσφέρουν καταφύγιο στους αστροναύτες; Μπορεί.

Χρειαζόμαστε μια ρομποτική αποστολή για να τα εξερευνήσουμε πρώτα.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το Universe Today.

Δείτε βίντεο ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί