Επιστήμονες αποκαλύπτουν τον κρυμμένο ρόλο του Γαλαξία στην Αρχαία Αιγυπτιακή Μυθολογία

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς ο Γαλαξίας θα μπορούσε να έχει τονίσει τον ρόλο της Nut, της αιγυπτιακής θεάς του ουρανού, και να κάνει παραλληλισμούς μεταξύ των αιγυπτιακών πεποιθήσεων και εκείνων άλλων πολιτισμών, υπογραμμίζοντας την παγκόσμια σημασία των ουράνιων φαινομένων.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστοί για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και την αστρονομική γνώση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές τι ρόλο έπαιζε ο Γαλαξίας στην αιγυπτιακή θρησκεία και τον πολιτισμό.

Μια νέα μελέτη από έναν αστροφυσικό του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ του Γαλαξία και της αιγυπτιακής θεάς του ουρανού Nut.

Η Nut είναι η θεά του ουρανού, η οποία συχνά απεικονίζεται ως μια γυναίκα με αστέρια αψιδωτή πάνω από τον αδελφό της, τον θεό της γης Geb. Προστατεύει τη γη από το να πλημμυρίσει από τα καταπατητικά νερά του κενού και παίζει βασικό ρόλο στον ηλιακό κύκλο, καταπίνοντας τον Ήλιο καθώς δύει το σούρουπο και γεννώντας τον για άλλη μια φορά καθώς ανατέλλει την αυγή.

Ο ρόλος του Γαλαξία
Η δημοσίευση βασίζεται σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα και προσομοιώσεις για να υποστηρίξει ότι ο Γαλαξίας θα μπορούσε να έριξε το προσκήνιο, σαν να λέμε, στον ρόλο του Νουτ ως ουρανού. Προτείνει ότι το χειμώνα, ο Γαλαξίας τόνιζε τα τεντωμένα χέρια της Nut, ενώ το καλοκαίρι, ανίχνευσε τη ραχοκοκαλιά της στους ουρανούς.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αστροφυσικής, Δρ Ορ Γκραούρ, είπε: «Συνάντησα τη θεά του ουρανού Νατ όταν έγραφα ένα βιβλίο για τους γαλαξίες και κοίταζα τη μυθολογία του Γαλαξία. Πήρα τις κόρες μου σε ένα μουσείο και μαγεύτηκαν από αυτή την εικόνα μιας καμαρωτής γυναίκας και ζητούσαν συνέχεια να ακούσουν ιστορίες για αυτήν. Αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον μου και αποφάσισα να συνδυάσω τόσο την αστρονομία όσο και την αιγυπτολογία για να κάνω μια διπλή ανάλυση –αστρονομική και διαπολιτισμική– της θεάς Nut του ουρανού και του αν θα μπορούσε πραγματικά να συνδεθεί με τον Γαλαξία μας».


Ο Δρ Graur άντλησε από μια πλούσια συλλογή αρχαίων πηγών, συμπεριλαμβανομένων των κειμένων των πυραμίδων, των κειμένων των φέρετρων και του βιβλίου των καρυδιών, και τα συνέκρινε με εξελιγμένες προσομοιώσεις του αιγυπτιακού νυχτερινού ουρανού.

Βρήκε πειστικές αποδείξεις ότι ο Γαλαξίας τόνιζε τη θεϊκή παρουσία του Νατ.

Πολιτιστικές συγκρίσεις και μελλοντική έρευνα
Επιπλέον, ο Δρ Graur συνέδεσε τις αιγυπτιακές πεποιθήσεις με αυτές άλλων πολιτισμών, δείχνοντας ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές κοινωνίες ερμηνεύουν τον Γαλαξία.

Είπε: «Η μελέτη μου δείχνει επίσης ότι ο ρόλος της Nut στη μετάβαση του νεκρού στη μετά θάνατον ζωή και η σύνδεσή της με την ετήσια μετανάστευση των πτηνών είναι συνεπής με τον τρόπο που οι άλλοι πολιτισμοί κατανοούν τον Γαλαξία. Για παράδειγμα, ως δρόμος πνευμάτων μεταξύ διαφορετικών λαών στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική ή ως το μονοπάτι των πουλιών στη Φινλανδία και τη Βαλτική.

«Η έρευνά μου δείχνει πώς ο συνδυασμός επιστημών μπορεί να προσφέρει νέες γνώσεις για τις αρχαίες πεποιθήσεις και υπογραμμίζει πώς η αστρονομία συνδέει την ανθρωπότητα μεταξύ των πολιτισμών, της γεωγραφίας και του χρόνου. Αυτή η εργασία είναι μια συναρπαστική αρχή για ένα μεγαλύτερο έργο καταλογογράφησης και μελέτης της πολυπολιτισμικής μυθολογίας του Γαλαξία».

Η συνημμένη εικόνα δείχνει τη θεά του ουρανού Nut, καλυμμένη με αστέρια, κρατιέται ψηλά από τον πατέρα της, Shu, και είναι αψιδωτή πάνω από τον Geb, τον αδελφό της, τον θεό της Γης. Στα αριστερά, ο ανατέλλοντος ήλιος (ο θεός Ρε με κεφάλι γεράκι) πλέει πάνω στα πόδια του Νατ. Στα δεξιά, ο ήλιος που δύει πλέει από τα χέρια της προς τα απλωμένα χέρια του Όσιρι, ο οποίος θα αναγεννήσει τον ήλιο στον κάτω κόσμο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δημιουργία: EA Wallis Budge, The Gods of the Egyptians, Vol. 2 (Methuen & Co., 1904).

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί