Επιστήμονες ανακάλυψαν μυστηριώδες αστρικό αντικείμενο που εκπέμπει παλμό κάθε 22 λεπτά – Δεν έχουν ιδέα τι είναι

Οι επιστήμονες που το εντόπισαν δεν είναι 100 τοις εκατό σίγουροι για το τι είναι.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι μαγνήτης εξαιρετικά μεγάλης περιόδου – ένας σπάνιος τύπος άστρου με τα πιο ισχυρά γνωστά μαγνητικά πεδία στο σύμπαν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ;


Οι μαγνήτες είναι ένας τύπος αστέρα νετρονίων, ένα απίστευτα πυκνό αντικείμενο που αποτελείται κυρίως από σφιχτά συσκευασμένο νετρόνιο, το οποίο σχηματίζεται από τον πυρήνα ενός τεράστιου αστεριού που έχει καταρρεύσει κατά τη διάρκεια ενός σουπερνόβα.

Αυτό που ξεχωρίζει τους μαγνήτες από άλλα αστέρια νετρονίων είναι ότι έχουν επίσης τα πιο ισχυρά γνωστά μαγνητικά πεδία στο σύμπαν.

Οι μαγνήτες έχουν μαγνητικά πεδία περίπου ενός εκατομμυρίου δισεκατομμυρίων Gauss. Εάν ένας μαγνήτης βρισκόταν στο ένα έκτο της διαδρομής προς τη Σελήνη (περίπου 40.000 μίλια), θα εξαφάνιζε τα δεδομένα από όλες τις πιστωτικές κάρτες στη Γη.

Αυτό τους επιτρέπει να παράγουν εξαιρετικά ισχυρές εκρήξεις ενέργειας σε διαστήματα που κυμαίνονται από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.

Αυτό που είναι τόσο ασυνήθιστο με τη νέα ανακάλυψη, ωστόσο, είναι ότι εκπέμπει ραδιοκύματα κάθε 22 λεπτά.

Αυτό το καθιστά τον μαγνήτη με τη μεγαλύτερη περίοδο που έχει εντοπιστεί ποτέ.

Το κάνει αυτό για τουλάχιστον 33 χρόνια, οδηγώντας σε εικασίες ότι μπορεί να έχει κάποιου είδους σχέση με εξωγήινους.

«Οποιοσδήποτε μηχανισμός κρύβεται πίσω από αυτό είναι εξαιρετικός», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Natasha Hurley-Walker.

Ο Δρ Hurley-Walker είπε ότι το εν λόγω magnetar, που ονομάζεται GPM J1839−10, ήταν 15.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό Scutum.

«Αυτό το αξιοσημείωτο αντικείμενο αμφισβητεί την κατανόησή μας για τα αστέρια νετρονίων και τους μαγνήτες, που είναι μερικά από τα πιο εξωτικά και ακραία αντικείμενα στο σύμπαν», πρόσθεσε.

Το αστρικό αντικείμενο είναι μόνο το δεύτερο στο είδος του που έχει εντοπιστεί ποτέ.

Η ανακάλυψή του προέκυψε λόγω της πρώτης παρατήρησης ενός μαγνήτη εξαιρετικά μεγάλης περιόδου, ο οποίος παρήγαγε μια γιγάντια έκρηξη ενέργειας τρεις φορές την ώρα και δεν έμοιαζε με οτιδήποτε είχαν δει οι αστρονόμοι πριν.

Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022, η ομάδα σάρωσε τους ουρανούς χρησιμοποιώντας το Murchison Widefield Array (MWA), ένα ραδιοτηλεσκόπιο στη Χώρα Wajarri Yamaji στην απομακρυσμένη Δυτική Αυστραλία.

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν εντόπισαν το GPM J1839−10.

Άλλα τηλεσκόπια, όπως τρία ραδιοτηλεσκόπια CSIRO στην Αυστραλία, το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική, το τηλεσκόπιο 10 μέτρων Grantecan (GTC) και το διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton, βοήθησαν στην επιβεβαίωση της ανακάλυψης.

Η ομάδα ερεύνησε επίσης τα αρχεία των κορυφαίων ραδιοτηλεσκοπίων στον κόσμο και διαπίστωσε ότι το σήμα από το GPM J1839−10 είχε ανιχνευθεί ήδη από το 1988.

«Αυτή ήταν μια απίστευτη στιγμή για μένα», είπε ο Δρ Χάρλεϊ-Γουόκερ.

«Ήμουν πέντε χρονών όταν τα τηλεσκόπια μας κατέγραψαν για πρώτη φορά παλμούς από αυτό το αντικείμενο, αλλά κανείς δεν το παρατήρησε και έμεινε κρυμμένο στα δεδομένα για 33 χρόνια.

«Το έχασαν γιατί δεν περίμεναν να βρουν κάτι παρόμοιο».

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψή τους εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το σχηματισμό μαγνητάρ, και θα μπορούσε ακόμη και να ρίξει φως στην προέλευση μυστηριωδών φαινομένων, όπως οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις.

Αυτές οι παράξενα φωτεινές λάμψεις φωτός, που εγγράφονται στη ραδιοφωνική ζώνη του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, εμφανίζονται προσωρινά και τυχαία από το διάστημα.

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά μόλις πριν από 15 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν έμαθαν ποτέ από πού προέρχονται.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να πραγματοποιήσουν περαιτέρω παρατηρήσεις για να δουν εάν μπορούν να ανακαλύψουν παρόμοια αστρικά αντικείμενα με το GPM J1839−10.

Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβεβαιώσουν μια για πάντα εάν αυτά τα μυστηριώδη πράγματα είναι μαγνήτες εξαιρετικά μεγάλης περιόδου ή ίσως κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό.

Κάποιοι μιλούν ακόμα και για σύνδεση με “εξωγήινους”.

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature .

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί