Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εγκεφαλικό κύμα που δεν είχαν ξαναδεί, “διαβάζοντας” το μυαλό των χταποδιών

Συνδέοντας χειρουργικά ηλεκτρόδια σε χταπόδια, οι ερευνητές μπόρεσαν να κοιτάξουν μέσα στο μυαλό των κεφαλόποδων για πρώτη φορά.

Τα χταπόδια διαθέτουν ένα εγκεφαλικό κύμα που δεν έχει ξαναεντοπιστεί, αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν οι πρώτες στο είδος τους εγκεφαλικές εγγραφές που πέτυχαν επιστήμονες. 

Η πρωτοποριακή μελέτη κατέγραψε τις πρώτες εγκεφαλικές εγγραφές ελεύθερα κινούμενων χταποδιών και πραγματοποιήθηκε με την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των ζώων και τη σύνδεσή τους με καταγραφείς δεδομένων κάτω από το δέρμα τους. Οι ηχογραφήσεις έδωσαν στους επιστήμονες τις πρώτες ιδέες για τη λειτουργία του μυαλού των κεφαλόποδων. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 27 Μαρτίου στο περιοδικό Cell.

«Μερικά από αυτά τα μοτίβα δραστηριότητας έχουν κάποια ομοιότητα με τα μοτίβα δραστηριότητας που παρατηρούνται στον ιππόκαμπο των θηλαστικών, επίσης ένα κέντρο μνήμης», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Tamar Gutnick.

Επισκέπτης επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, είπε στο Live Science. «Αλλά παρατηρήσαμε επίσης μοναδικά μοτίβα, δραστηριότητα 2 Hz, που δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε άλλα ζώα».

Τα χταπόδια και άλλα κεφαλόποδα έχουν μελετηθεί από καιρό λόγω της ευφυΐας τους. Τα ζώα έχουν αξιοσημείωτες αναμνήσεις, διαπρέπουν στο καμουφλάζ, είναι περίεργα για το περιβάλλον τους, έχουν παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιούν εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων και – όπως δείχνουν οι κυματισμοί των χρωμάτων που αναβοσβήνουν στο δέρμα τους καθώς κοιμούνται – πιστεύεται ότι ονειρεύονται.  

Ωστόσο, το μυαλό των χταποδιών μπορεί να είναι δύσκολο να το δει κανείς. Τα πλοκάπια των πλασμάτων αυτών μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους, έτσι όχι μόνο μπορούν να αρπάξουν και να αποσπάσουν εύκολα οποιοδήποτε αντικείμενο παρακολούθησης, αλλά δεν υπάρχει προφανές μέρος στο οποίο να μπορούν να τοποθετηθούν συσκευές εγγραφής που μπορούν να ανιχνεύσουν εγκεφαλικά κύματα. 

Τοποθέτησαν χειρουργικά συσκευές στα κεφάλια τους

Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι ερευνητές τοποθέτησαν χειρουργικά ιατρικές συσκευές παρακολούθησης στα κεφάλια τριών αιχμάλωτων χταποδιών, τοποθετώντας ελαφριά καταγραφικά δεδομένων που χρησιμοποιούνται συχνά σε πτηνά ανάμεσα στα μάτια τους πριν τα συνδέσουν με ηλεκτρόδια που εισάγονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου των χταποδιών που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη. Στη συνέχεια οι επιστήμονες κατέγραψαν τα χταπόδια για 12 ώρες καθώς τα πλάσματα κοιμόντουσαν, περιποιούνταν τον εαυτό τους και εξερευνούσαν τη δεξαμενή τους.

Τα καταγεγραμμένα μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων εξέπληξαν τους επιστήμονες με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ ‘όλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν εγκεφαλικά κύματα που ήταν πολύ παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στον ανθρώπινο ιππόκαμπο. 

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης εγκεφαλικά κύματα γνωστά για τον έλεγχο των κύκλων ύπνου-αφύπνισης σε άλλα ζώα.

Παράλληλα με τα πιο γνωστά εγκεφαλικά κύματα, οι ερευνητές βρήκαν και αυτά που δεν είχαν ξαναδεί στις ηχογραφήσεις μακράς διαρκείας και αργά, επαναλαμβάνονταν μόλις δύο φορές κάθε δευτερόλεπτο. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται αυτά τα μυστηριώδη εγκεφαλικά κύματα και θα χρειαστούν περισσότερες εγγραφές, ενώ τα χταπόδια ολοκληρώσουν τις καθορισμένες εργασίες για να τα χαρτογραφήσουν πλήρως, είπαν οι ερευνητές.

«Πιθανότατα όλα απαιτούν ηχογραφήσεις σε χταπόδια που είναι εκπαιδευμένα να δείχνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε πολλές επαναλήψεις με παρόμοια συμπεριφορά», είπε ο Gutnick. «Στα σπονδυλωτά, αυτό είναι το κλειδί για την εύρεση προτύπων στην εγκεφαλική δραστηριότητα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς ο εγκέφαλος συντονίζει τη συμπεριφορά».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί