Επανάφεραν στη ζωή σκώληκα ηλικίας 46.000 ετών που βρισκόταν στον μόνιμο πάγο της Σιβηρίας!

Αυτό το μικροσκοπικό θηλυκό σκουλήκι, γνωστό πλέον ως Panagrolaimus kolymaensis, βρέθηκε σε κατάσταση αναστολής και αργότερα άρχισε να αναπαράγεται σε εργαστηριακό πιάτο.


Οι αρχαίοι στρογγυλοί σκώληκες ηλικίας 46.000 ετών από τον μόνιμο παγετό της Σιβηρίας που ονομάζονται νηματώδεις έχουν αναβιώσει με επιτυχία από τους επιστήμονες. Η ανακάλυψη αποκάλυψε επίσης ότι το σκουλήκι ανήκει σε ένα νέο (ή, στην πραγματικότητα, παλιό) είδος νηματώδους.


Αυτή η αξιοσημείωτη αναβίωση εξυπηρετεί έναν πρακτικό σκοπό. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να μελετήσουν πώς αυτά τα πλάσματα εισέρχονται σε κατάσταση λήθαργου για να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες.


«Πρέπει να γνωρίζουμε πώς τα είδη προσαρμόστηκαν στα άκρα μέσω της εξέλιξης για να βοηθήσουν ίσως τα ζωντανά είδη σήμερα και τους ανθρώπους επίσης», είπε ο Philipp Schiffer, επικεφαλής της ομάδας στο Ινστιτούτο Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Προηγούμενες περιπτώσεις ανάστασης αρχαίων οργανισμών περιλαμβάνουν βιώσιμα καρκινοειδή και μικροσκοπικά ζώα, γνωστά ως βδελλοειδή στροφεία, από τον μόνιμο πάγο της Σιβηρίας. Ωστόσο, αυτό το σκουλήκι θέτει ένα νέο ρεκόρ λήθαργου, επιζώντας δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Το είδος ήταν ενσωματωμένο σε παγωμένο χώμα που ανασύρθηκε από μια τρύπα γόφερ περίπου 130 πόδια κάτω από την επιφάνεια και η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα υπολόγισε την ηλικία του σε περίπου 46.000 χρόνια.


Η διαδικασία αναβίωσης αυτών των αρχαίων νηματωδών περιλαμβάνει την προσεκτική απόψυξη του εδάφους για να αποφευχθεί η βλάβη τους και στη συνέχεια να τους επιτραπεί να φάνε βακτήρια και να αναπαραχθούν σε ένα εργαστηριακό πιάτο. Παραδόξως, αυτό το συγκεκριμένο είδος νηματωδών αναπαράγεται χωρίς σύντροφο μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παρθενογένεση.


Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να κατανοήσουν τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ανοχή στην αποξήρανση αυτών των αρχαίων νηματωδών. Επιπλέον, είναι περίεργοι για τα πιθανά όρια για το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ένας οργανισμός πριν αναστηθεί, κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την εξέλιξη και την έννοια της εξαφάνισης.


Παρά τη τυπικά σύντομη διάρκεια ζωής τους ενός έως δύο μηνών, αυτοί οι αναζωογονημένοι νηματώδεις έχουν επιδείξει μια εκπληκτική ικανότητα να επεκτείνουν την ύπαρξή τους σε αιώνες ή και χιλιετίες.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Genetics .

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί