• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εντοπίστηκε η θέση του πιο γνωστού απομακρυσμένου γαλαξία στο σύμπαν

Εντοπίστηκε η θέση του πιο γνωστού απομακρυσμένου γαλαξία στο σύμπαν

galaxy unsplash
Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν και να υπολογίσουν την… ηλικία του πιο γνωστού απομακρυσμένου γαλαξία στο Σύμπαν.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο καθόρισαν την ηλικία και τη θέση του πιο απομακρυσμένου γνωστού γαλαξία στο Σύμπαν, του GN-z11 που απέχει 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και σχηματίστηκε μόλις 420 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), με τον καθηγητή Νομπουνάρι Κασικάβα του Τμήματος Αστρονομίας να δηλώνει πως δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα.
Οι αστρονόμοι έπρεπε να εξετάσουν τη μετατόπιση του γαλαξία, βασιζόμενοι στον τρόπο με τον οποίο το φως απλώνεται και γίνεται πιο κόκκινο, καθώς όσο πιο μακριά βρίσκεται ένα αντικείμενο από τον πλανήτη μας, τόσο πιο γρήγορα φαίνεται να υποχωρεί και τόσο πιο κόκκινο είναι το φως του.

Συγκεκριμένα, ο Κασικάβα -μεταξύ άλλων- δήλωσε:

«Εξετάσαμε ειδικά το υπεριώδες φως, καθώς αυτή είναι η περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που περιμέναμε να βρούμε τις ερυθρές μετατοπισμένες χημικές εκπομπές. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε την εκπομπή πολλές φορές στο φάσμα του GN-z11. Ωστόσο, ακόμα και το Hubble δεν μπορεί να επιλύσει τις γραμμές εκπομπών υπεριώδους στον βαθμό που χρειαζόμασταν. Γυρίσαμε, λοιπόν, σε έναν πιο ενημερωμένο επίγειο φασματογράφο, ένα όργανο μέτρησης γραμμών εκπομπών, που ονομάζεται “MOSFIRE” το οποίο είναι τοποθετημένο στο τηλεσκόπιο Keck I στη Χαβάη».

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Astronomy», οι επιστήμονες λένε ότι περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τους προγόνους του γαλαξία που εκπέμπουν μέρος του παλαιότερου φωτός στο Σύμπαν.

photo unsplash