Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο καθόρισαν την ηλικία και τη θέση του πιο απομακρυσμένου γνωστού γαλαξία στο Σύμπαν, του GN-z11 που απέχει 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και σχηματίστηκε μόλις 420 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), με τον καθηγητή Νομπουνάρι Κασικάβα του Τμήματος Αστρονομίας να δηλώνει πως δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα.
Οι αστρονόμοι έπρεπε να εξετάσουν τη μετατόπιση του γαλαξία, βασιζόμενοι στον τρόπο με τον οποίο το φως απλώνεται και γίνεται πιο κόκκινο, καθώς όσο πιο μακριά βρίσκεται ένα αντικείμενο από τον πλανήτη μας, τόσο πιο γρήγορα φαίνεται να υποχωρεί και τόσο πιο κόκκινο είναι το φως του.
Συγκεκριμένα, ο Κασικάβα -μεταξύ άλλων- δήλωσε:
«Εξετάσαμε ειδικά το υπεριώδες φως, καθώς αυτή είναι η περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που περιμέναμε να βρούμε τις ερυθρές μετατοπισμένες χημικές εκπομπές. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε την εκπομπή πολλές φορές στο φάσμα του GN-z11. Ωστόσο, ακόμα και το Hubble δεν μπορεί να επιλύσει τις γραμμές εκπομπών υπεριώδους στον βαθμό που χρειαζόμασταν. Γυρίσαμε, λοιπόν, σε έναν πιο ενημερωμένο επίγειο φασματογράφο, ένα όργανο μέτρησης γραμμών εκπομπών, που ονομάζεται “MOSFIRE” το οποίο είναι τοποθετημένο στο τηλεσκόπιο Keck I στη Χαβάη».
Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Astronomy», οι επιστήμονες λένε ότι περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τους προγόνους του γαλαξία που εκπέμπουν μέρος του παλαιότερου φωτός στο Σύμπαν.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά
- Χάος στο Μεξικό μετά την εξόντωση αρχηγού των καρτέλ – Ο στρατός στους δρόμους, vid
- Συναγερμός στον Έβρο – Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί, έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο
- Πάτρα: Πάνω από 50.000 καρναβαλιστές πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης για πάνω από πέντε ώρες
- ΗΠΑ: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης
- Σπάτα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη
- Κατάρρευση πατώματος σε ταβέρνα στην Κομοτηνή: Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες
- Σοκ στη Βρετανία – Γυναίκα έχασε τα 4 άκρα της επειδή ο σκύλος της έγλειψε μια μικρή πληγή
- Η Αθήνα «χόρεψε» στους ρυθμούς του καρναβαλιού
- Ξεκινούν στη Νίσυρο οι εργασίες εκσυγχρονισμού τριών μονάδων αφαλάτωσης









