Ένας διαγαλαξιακός αστέρας θα μπορούσε να κάνει τη Γη να χτυπήσει τη Σελήνη, εξαφανίζοντας όλη τη ζωή, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι οι πιθανότητες ένας διαγαλαξιακός αστέρας να διαταράξει το ηλιακό μας σύστημα είναι αρκετά μικρές.

Τι θα συμβεί στο ηλιακό μας σύστημα αν συναντήσει ποτέ ένα διαγαλαξιακό αστέρι; Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής συγγραφέας Sean N. Raymond και οι συν-συγγραφείς Nathan A. Kaib, Franck Selsis και Herve Bouy, δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο arxiv.org, συμπεραίνοντας ότι ένας διαγαλαξιακός αστέρας μπορεί να διαταράξει ανεπανόρθωτα το ηλιακό μας σύστημα, απομακρύνοντας εντελώς τη Γη από την τροχιά της.

Τι είναι ένας διγαλαξιακός αστέρας (rogue star)


Ένα αστέρι, το οποίο δεν βρίσκεται πλέον υπό τη βαρυτική επίδραση του ήλιου του, μπορεί να εκτιναχθεί από τον γαλαξία του και να αλληλεπιδράσει με γειτονικούς.

Τέτοια αστέρια ονομάζονται αδίστακτα στοιχεία, τα οποία μερικές φορές μπορεί να κινούνται σε περίεργες κατευθύνσεις και να παρεμβαίνουν στις βαρυτικές τροχιές άλλων άστρων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο ενός τέτοιου αδίστακτου αστεριού στο ηλιακό μας σύστημα, εάν το επισκεφτεί ποτέ.

Αποτελέσματα και προβλέψεις
Η ομάδα βασίστηκε σε προσομοιώσεις Ν-body για να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν «τις πιθανές εξελικτικές οδούς των πλανητών κάτω από τη διαταραχή από μια κοντινή αστρική δίοδο», η οποία αποκάλυψε σχεδόν 92 τοις εκατό πιθανότητες να παραμείνουν οι οκτώ γνωστοί πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, στις τρέχουσες τροχιές τους ή σε παρόμοιες τροχιές, εάν ένα διαγαλαξιακό αστέρι περνούσε σε απόσταση 100 αστρονομικών μονάδων (au) από τον Ήλιο.

Από όλους, ο Ερμής είναι ο πιο εύθραυστος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, είπαν οι επιστήμονες.

«Ο Ερμής είναι ο πιο εύθραυστος, με ρυθμό καταστροφής (συνήθως μέσω σύγκρουσης με τον Ήλιο) υψηλότερο από αυτό των τεσσάρων γιγάντιων πλανητών μαζί», γράφουν οι συγγραφείς στην εργασία τους.

Τι θα συμβεί στη Γη μας;
Μιλώντας για τη Γη, ο πλανήτης μας πιθανότατα μπορεί να συγκρουστεί με το φεγγάρι σε μια τέτοια κατάσταση, εξαλείφοντας έτσι εντελώς τη ζωή εδώ.

Είναι επίσης πιθανό ο πλανήτης μας να επηρεαστεί από τη βαρυτική έλξη του διαγαλαξιακού αστέρα, παίρνοντας έτσι μια ριζικά διαφορετική τροχιά, με το διαγαλαξιακό αστέρι να λειτουργεί ως ο νέος μας ήλιος.

Επιπλέον, η Γη θα μπορούσε να καταλήξει σε μια πιο μακρινή τροχιά από την τρέχουσα, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα οι συνθήκες να γίνουν πολύ ψυχρότερες λόγω της μεγαλύτερης απόστασης του πλανήτη από τον Ήλιο.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι οι πιθανότητες ένας διαγαλαξιακός αστέρας να διαταράξει το ηλιακό μας σύστημα είναι αρκετά μικρές.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί