Ένα παράξενο αστέρι κοντά στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας διαφέρει από τα άλλα – Τι λένε οι επιστήμονες

Ο γαλαξίας Milky Way, όπου βρίσκονται η Γη, ο Ήλιος και δισεκατομμύρια άλλα ουράνια σώματα έχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Η μαύρη τρύπα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, με την αφάνταστα τεράστια βαρυτική της έλξη, συγκρατεί ολόκληρο τον γαλαξία ενωμένο, ο οποίος με τη σειρά του περιστρέφεται γύρω από τη μαύρη τρύπα (Τοξότης Α*).


Όσο πιο κοντά είναι ένα ουράνιο σώμα στη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του στο διάστημα καθώς περιστρέφεται γύρω από τη μαύρη τρύπα του Τοξότη Α*. Η άμεση γειτνίαση με τη μαύρη τρύπα είναι ένα εξαιρετικά χαοτικό μέρος όπου τα αστέρια τρέχουν με ταχύτητα χιλιάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτά ονομάζονται S-stars.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι καθώς η περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα ήταν ένα τόσο χαοτικό μέρος, η διαδικασία σχηματισμού άστρων δεν μπορεί να λάβει χώρα και ως εκ τούτου τα αστέρια S πρέπει να ήρθαν εκεί από αλλού.

Αλλά ένα μυστηριώδες αστέρι κοντά στη μαύρη τρύπα κέντρισε το επιστημονικό ενδιαφέρον και μια μελέτη είπε ότι το αστέρι δεν ήρθε εκεί από άλλα μέρη του Γαλαξία, αλλά μπορεί να προήλθε από έξω από τον ίδιο τον γαλαξία!

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Σόγκο Νισιγιάμα από το Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης του Μιγιάγκι μελέτησε αυτό το εν λόγω αστέρι S. Παρατήρησαν προσεκτικά το αστέρι, που ονομάστηκε S-06, για οκτώ χρόνια.

Ένα φάσμα που εκπέμπεται από ένα αστέρι δίνει στοιχεία για το χημικό του προφίλ. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε συμπεράσματα για την ηλικία του αστεριού. Τα μεγαλύτερα αστέρια τείνουν να έχουν μικρότερη ποσότητα βαρέων στοιχείων.

Η ομάδα των επιστημόνων, όπως αναφέρει το ScienceAlert, διαπίστωσε ότι ο S-06 ήταν 10 δισεκατομμυρίων ετών με βάση την ανάλυση του φάσματος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αστέρια S έχουν γενικά παρόμοιο χημικό προφίλ. Αλλά το χημικό προφίλ του S-06 βρέθηκε να είναι διαφορετικό από άλλα S-stars κοντά στο κέντρο του Γαλαξία

Το χημικό προφίλ υποδηλώνει ότι ο S-06 μπορεί να προήλθε από έξω από τον γαλαξία του Γαλαξία.

Ο γαλαξίας μας έχει καταβροχθίσει πολλούς μικρότερους γαλαξίες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αλλά ότι ένα αστέρι από έναν τέτοιο γαλαξία θα έβρισκε το δρόμο του προς το απόλυτο κέντρο, είναι κάτι που είναι ενδιαφέρον.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί οριστικά η πιθανότητα ότι το S-06 έχει εξωγαλαξιακή προέλευση.

Η μελέτη, όπως αναφέρει το ScienceAlert, δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Japan Academy, Series B.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί