Ένα χωριό της Βοσνίας ενέπνευσε την NASA (vid)

Το χωριό Γιεζέρο στη Βοσνία ενέπνευσε τη NASA καθώς αποφάσισε να δώσει το όνομά του στον κρατήρα στον οποίο θα προσπαθήσει να φτάσει.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθούν στο χωριό Γιεζέρο της Βοσνίας το ρομποτικό όχημα της NASA να προσπαθεί να προσεδαφίσει τον Άρη.

Το όνομά του χωριού είναι Γιεζερο που σημαίνει λίμνη και έδωσε έμπνευση στη NASA να βαφτίσει με το ίδιο όνομα τον κρατήρα στον οποίο θα προσπαθήσει να φτάσει.

«Όταν έλαβα την επιστολή της NASA για την ονομασία του κρατήρα νόμιζα ότι ήταν αστείο. Και οι ντόπιοι αντέδρασαν με πολλούς τρόπους. Κάποιοι είπαν ότι είναι εξαίσιο και άλλοι γελούσαν και έλεγαν η δήμαρχος θα μας στείλει στον Άρη», δήλωσε η δήμαρχος του χωριού, Σνεζάνα Ρούζιτσιτς.

Η NASA ονόμασε τον κρατήρα Γιεζέρο γιατί κάποτε φιλοξενούσε λίμνη που έπαιρνε νερό από ποτάμι, όπως συμβαίνει στο χωριό της Βοσνίας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι εκεί θα μπορέσουν να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια ζωής στον κόκκινο πλανήτη

Ο κρατήρας επιλέχθηκε μεταξύ αρκετών άλλων σημείων ως ο τόπος όπου θα προσεδαφιστεί το ρόβερ Perseverance για να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και χαλικιών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA, τα δείγματα θα φτάσουν στη γη στις αρχές του 2030.

ΠΗΓΗ euronews