Οι Κινέζοι αστρονόμοι παρατηρούσαν το μυστηριώδες αυτό σημείο, αλλά αυτό έξι μήνες μετά την ξαφνική του εμφάνιση το ίδιο ξαφνικά εξαφανίστηκε.
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα επί μακρόν δεν είχε μέχρι σήμερα εξακριβωθεί η ταυτότητα και η πηγή του φωτεινού σημείου. Όσον αφορά την ταυτότητα του φωτεινού σημείου τις πιθανότερες πιθανότητες συγκέντρωνε σε κάθε προσέγγιση κάποιος υπερκαινοφανής αστέρας, μια έκρηξη σουπερνόβα δηλαδή.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο. Όπως λένε το φωτεινό σημείο ήταν πράγματι η λάμψη μιας έκρηξης σούπερνοβα που συνέβη γύρω στο 1181 από την οποία σχηματίστηκε ένα νεφέλωμα που συνεχίζει να αναπτύσσεται και μάλιστα με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Το νεφέλωμα που βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς ονομάστηκε Pa30. To νεφέλωμα περιβάλλει πλέον το άστρο Parker που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένα από τα πιο καυτά άστρα του γαλαξία μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές όλα τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου νεφελώματος (θέση, ηλικία κ.α.) ταιριάζουν απόλυτα στο προφίλ του σουπερνόβα η λάμψη του οποίου εμφανίστηκε στον ουράνιο θόλο της Γης το 1181. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το νεφέλωμα διαστέλλεται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 1,100 χλμ./δευτ. Με αυτή την ταχύτητα το ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη θα διαρκούσε μόλις πέντε λεπτά. «Είναι πολύ όμορφο να καταφέρνεις να λύνεις ένα αστρονομικό και ταυτόχρονα ιστορικό μυστήριο» αναφέρει ο Άλμπερτ Ζίλτζστρα, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία μέλος της ερευνητικής ομάδας.
naftemporiki/ photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Παπαθανάσης: Στο Αναπτυξιακό εντάσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού
- Κίνα: Η ηρωικη πράξη άνδρα που αποθεώθηκε στο διαδίκτυο, vid
- Δεν συμβαίνει τυχαία! Σημαντικές ειδήσεις για Αιγαίο και Κύπρο
- O Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε νέο παραλήρημα κατά του Ντόναλντ Τραμπ
- Ρωσία: Κατεπείγουσα προσγείωση αεροσκάφους Airbus Α320
- Κοζάνη: Μαθαίνοντας την τέχνη της υφαντουργίας στη Βλάστη
- Σ.Φάμελλος: Η εκλογή του Τουφάν Ερχιουμάν δημιουργεί θετικές προσδοκίες
- Παναθηναϊκός: Ο Ράφα Μπενίτεθ αναλαμβάνει το «τιμόνι» του «τριφυλλιού»
- Βολιβία: Ο κεντροδεξιός γερουσιαστής Πας εκλέγεται νέος πρόεδρος – “Η χώρα θα ξαναβρεί τη θέση της στη διεθνή σκηνή”
- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την απαγόρευση εισόδου Έλληνα δημοσιογράφου στη Τουρκία