Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι! Ανακάλυψαν τυχαία φέρετρα με σκελετούς στο κέντρο της πόλης

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αρκετές σαρκοφάγους από ψαμμίτη, στην ουσία πέτρινα φέρετρα, που χρονολογούνται στην πρώιμη μεσαιωνική περίοδο και τα οποία βρέθηκαν κάτω από τους δρόμους, στο κέντρο μιας πόλης.

Τα πέτρινα φέρετρα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν στο κέντρο της Ντιζόν, της ιστορικής πρωτεύουσας της Βουργουνδίας στην ανατολική Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP).

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στους πρόποδες της εκκλησίας του Saint-Jean, αποκαλύπτοντας ταφές από μια νεκρόπολη που χρονολογείται από τους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους.

Τα πέτρινα φέρετρα και η σαρκοφάγος με τους 3 σκελετούς


Τα πέτρινα φέρετρα που βρήκαν οι ερευνητές στην περιοχή αυτή έχουν τραπεζοειδές σχήμα και είναι χαρακτηριστικά της Μεροβίγγειας περιόδου (6ος-8ος αιώνας), γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ηλικίας άνω των 1.200 ετών. Ορισμένα έχουν υποστεί ζημιές λόγω μεταγενέστερων ταφών που έγιναν επάνω τους.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με κυβοειδές σχήμα και βαρύ, καμπυλωτό καπάκι. Αυτό το πέτρινο φέρετρο φαίνεται να είναι παλαιότερο, ίσως και του 5ου αιώνα. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν τρεις σκελετοί, γεγονός που πιθανώς υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε για πολλαπλές ταφές σε διαφορετικές περιόδους.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν πρόσθετες αναλύσεις σε μια προσπάθεια να χρονολογήσουν αυτούς τους σκελετούς, σύμφωνα με το INRAP.


Η ιστορία της εκκλησίας του Saint-Jean
Η εκκλησία του Saint-Jean στη Ντιζόν έχει μακρά ιστορία. Τον 6ο αιώνα, ο μεροβίγγειος συγγραφέας Γρηγόριος της Τουρ αναφέρει ένα θρησκευτικό κτίριο στην περιοχή, περιγράφοντάς το ως ταφική βασιλική, που όμως δεν υπάρχει πλέον.

Το σημερινό κτίριο κατασκευάστηκε στη συγκεκριμένη τοποθεσία κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα σε γοτθικό ρυθμό και η δομή υπέστη διάφορες τροποποιήσεις κατά τους επόμενους αιώνες. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης (1789-1799), το κτίριο έγινε εθνική ιδιοκτησία και στη συνέχεια εξυπηρετούσε πολλαπλές κοσμικές χρήσεις. Τέλος, το 1974 έγινε το θέατρο Parvis Saint-Jean, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στον πρώιμο Μεσαίωνα, η Ντιζόν ήταν μια οχυρωμένη πόλη με μια νεκρόπολη έξω από τα τείχη της πόλης, δίπλα στη θέση της εκκλησίας.

Οι παιδικές ταφές στη νεκρόπολη
Εκτός από τις σαρκοφάγους, οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολλές άλλες ταφές από αυτή τη νεκρόπολη, οι οποίες περιλαμβάνου πολλές πέτρινες πλάκες. Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μεγάλο αριθμό παιδικών ταφών που είναι χαρακτηριστικές για την περίοδο μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα.

Μετά τον 15ο αιώνα, η νεκρόπολη περιορίστηκε σε μια μόνο περιοχή νότια της εκκλησίας του Saint-Jean, η οποία περιέχει ταφές που μπορεί να χρονολογούνται μέχρι και τον 18ο αιώνα.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί