Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σημείο αποτέλεσε αναμφίβολα κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό για τους προϊστορικούς ανθρώπους. Περίπου 1000 χρόνια αργότερα, ο διάδρομος ανάμεσα στους τύμβους χρησιμοποιήθηκε ως διαδρομή πομπής στην οποία θυσιάζονταν βοοειδή και θάβονταν οι άνθρωποι.
Αρχαιολόγοι από το Κρατικό Γραφείο Διαχείρισης Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας Σαξωνίας-Άνχαλτ (LDA), ανακάλυψαν ταφική περιοχή από τη Νεολιθική περίοδο στο Όιλενμπεργκ, κοντά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας. Ανασκαφές έχουν αποκαλύψει δύο αναχώματα, ηλικίας 6.000 ετών από την Ομάδα Μπάαλμπεργκε (4100-3600 π.Χ.), έναν ύστερο Νεολιθικό πολιτισμό που κατοικούσε στην Κεντρική Γερμανία και τη Βοημία.
Σύμφωνα με δήλωση του LDA, οι λοφίσκοι δημιουργήθηκαν στην κορυφή ξύλινων ταφικών θαλάμων με τραπεζοειδές σχήμα, μήκους μεταξύ 20 και 30 μέτρων. Στους λοφίσκους αυτούς οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αρκετές ταφές.
Σχεδόν μια χιλιετία αργότερα, η περιοχή μεταξύ των αναχωμάτων χρησιμοποιήθηκε ως λιτανεία για θυσίες και ταφές από ανθρώπους του Πολιτισμού του Σφαιρικού Αμφορέα (GAC). Οι μεταγενέστεροι άνθρωποι, κατασκεύασαν μια μεγάλη τάφρο, περιφραγμένη από πασσαλώσεις, πλάτους 50 εκατοστών μεταξύ των αναχωμάτων, οριοθετώντας τη διαδρομή της λιτανείας που περνούσε ανάμεσα από αρκετούς τάφους βοοειδών.
Ταφικές πρακτικές
Στον Πολιτισμό του Σφαιρικού Αμφορέα, ήταν παράδοση να χρησιμοποιούνται μέρη ζώων (όπως η γνάθος ενός χοίρου) ή ακόμη και ολόκληρα ζώα, ως ταφικές προσφορές. Άλλα παραδείγματα της πρακτικής αυτής υπάρχουν σε ολόκληρους τάφους βοοειδών που βρέθηκαν σε άλλες τοποθεσίες του Πολιτισμού του Σφαιρικού Αμφορέα, σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη.
Μιλώντας στην HeritageDaily, εκπρόσωπος του LDA είπε: «Κατά μήκος αυτού του μονοπατιού, ζεύγη μικρών, 2-3 ετών βοοειδών θυσιάστηκαν και θάφτηκαν. Σε μια περίπτωση, ο τάφος ενός άνδρα 35 έως 40 ετών δημιουργήθηκε μπροστά από τους τάφους των βοοειδών, απεικονίζοντας την αναπαράσταση ενός αμαξιού με έναν οδηγό ή ένα άροτρο που τραβούσαν τα βοοειδή».
Στην περιοχή, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης αρκετά ταφικά αναχώματα από τον Πολιτισμό της Σχινοειδούς Κεραμεικής, τα οποία χρονολογούνται από το 2800-2050 π.Χ. Ο Πολιτισμός της Σχινοειδούς Κεραμεικής, ήταν ένας λαός της ύστερης Νεολιθικής και πρώιμης Χαλκοκρατίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το τοπίο παρέμεινε ένα σημαντικό τελετουργικό κέντρο για τους προϊστορικούς ανθρώπους, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
(Με πληροφορίες από enikos. gr / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η 24χρονη Γιαπωνέζα που δάκρυσε παίζοντας Σοπέν σε διεθνή διαγωνισμό πιάνου – Δείτε βίντεο
- Θεσ/νίκη: «Ο δημόσιος χώρος θα προστατευτεί με κάθε κόστος» δήλωσε ο δήμαρχος για τα περιστατικά βανδαλισμών
- Η Γαλλική Ακαδημία βράβευσε την Μιμή Ντενίση: «Όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο, δάκρυσα», vid
- Και τώρα Ρωσία! Ποιό το κλίμα στην Μόσχα για όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο και για τα άλλα που έρχονται
- Εξελίξεις στην Eurovision: Ματαιώθηκε η ψηφοφορία του Νοεμβρίου για τη συμμετοχή του Ισραήλ
- Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε κίονας με αρχαίο γλυπτό ανθρώπου 12.000 ετών στην Ανατολία
- Η Ρωσία εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις εχθροπραξίες στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν
- Νέα δημοσκόπηση: Τι γίνεται με τα ποσοστά των κομμάτων
- Μέση Ανατολή: Υπέρ της λύσης δύο κρατών είναι ο Σίσι
- Του είπαν ότι σταματάει η τηλεργασία και παραιτήθηκε επιτόπου… Η απίστευτη αντίδραση υπαλλήλου