Εκπληκτική ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως το κεφάλι αγάλματος 800 ετών της θεάς Ντέβα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το χαμένο κεφάλι από ένα άγαλμα 800 ετών της θεάς Ντέβα

Η ανακάλυψη έγινε στο Άνγκορ Τομ, από αρχαιολόγους της Αρχής Εθνικής Κληρονομιάς της Καμπότζης (APSARA). Το άγαλμα κοσμούσε την Πύλη της Νίκης, αλλά οι αρχαιολόγοι ως τώρα δεν είχαν βρει το κεφάλι του.


Το Άνγκορ Τομ χρονολογείται από τα τέλη του 12ου αιώνα. Ιδρύθηκε από τον βασιλιά Τζαγιαβαρμάν Ζ΄ και θεωρείται το κορυφαίο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό επίτευγμα των Χμερ. Η βασιλεία του βασιλιά Τζαγιαβαρμάν Ζ΄ ξεχωρίζει για την ίδρυση ενός κράτους πρόνοιας, παράλληλα με κατασκευαστικά έργα τα οποία έγιναν και στην εμβληματική πόλη Άνγκορ Τομ.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο γλυπτό από ψαμμίτη, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν το χαμένο κεφάλι ενός αγάλματος της Ντέβα το οποίο κάποτε κοσμούσε την Πύλη της Νίκης. Η κεφαλή, η οποία ανήκει στο άγαλμα της 23ης Ντέβα, βρέθηκε σχεδόν άθικτη. Έχει μήκος 20 εκατοστά και πλάτος 11 εκατοστά.

Η Πύλη της Νίκης έχει συμβολική σημασία, καθώς λειτουργεί ως μνημειώδης είσοδος της πόλης, πλαισιωμένη από αγάλματα που απεικονίζουν τις θεότητες Nτέβα και Aσούρα, αναπαριστώντας τον Ινδουιστικό μύθο της Αναταραχής του Ωκεανού του Γάλακτος. Αυτή η μυθολογική απεικόνιση, σε συνδυασμό με την ιστορική σημασία του Άνγκορ Τομ, ως η καρδιά της Αυτοκρατορίας των Χμερ, υπογραμμίζει την πολιτιστική αξία του συγκεκριμένου χώρου


Οι ανασκαφές στην Πύλη της Νίκης είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος (στο οποίο επικεφαλής είναι η αρχή APSARA) προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση και διατήρηση του Άνγκορ Τομ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το κεφάλι του αγάλματος της Ντέβα βρέθηκε σχεδόν άθικτο, και τα μόνα στοιχεία που λείπουν η μύτη και το άνω χείλος του προσώπου.

Ένας από τους επικεφαλής της ομάδας αρχαιολογικών ανασκαφών, δήλωσε: “Η ανακάλυψη της κεφαλής του αγάλματος Deva συμβάλλει στην πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά του Άνγκορ Τομ και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τη δεξιοτεχνία του αρχαίου πολιτισμού των Χμερ.”


Η σπουδαιότητα της πόλης του Άνγκορ Τομ ξεπερνά την αρχαιολογική σημασία του, καθώς αποτελεί μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου Angkor, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες διεθνείς επισκέπτες ετησίως.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί