Εκπληκτική ανακάλυψη από μητέρα και παιδί! Βρήκαν σπάνιο αρχαίο τσεκούρι της 3ης χιλιετίας π. Χ

Μία μητέρα και το παιδί της έκαναν δουλειές στον κήπο του σπιτιού τους όταν ανακάλυψαν τυχαία στο χώμα μία περίεργη πέτρα με ασυνήθιστο σχήμα

Στη συνέχεια, πήγαν το εύρημά τους σε έναν αρχαιολόγο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Προστασίας Μνημείων Μαζοβίας, ο οποίος έμεινε έκπληκτος. Η γωνιακή, λαξευμένη πέτρα ήταν η κεφαλή ενός αρχαίου τσεκουριού.

Το τσεκούρι βρέθηκε έξω από το Legionowo, μια περιοχή 27 χλμ. βόρεια της Βαρσοβίας.

Το σπάνιο αρχαίο τσεκούρι
Αρχαιολόγοι χρονολογούν το τσεκούρι γύρω στην τρίτη χιλιετία π.Χ., στη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Επιστημών και Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τσεκούρι πιθανότατα κατασκευάστηκε στη νεολιθική εποχή της Κεραμικής (Neolithic Corded Ware) από πυρόλιθο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε αρχικά το χαρακτηριστικό σχήμα του πέλεκυ, γεγονός που έκανε την αναγνώρισή του δύσκολη. Το τσεκούρι έφερε σημάδια κοπής και η εξωτερική του επιφάνεια έχει λειανθεί.


Έθαβαν τα τσεκούρια με τους νεκρούς
Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι τα τσεκούρια αυτού του τύπου βρίσκονταν συνήθως σκόρπια ή θαμμένα σε νεκροταφεία, καθώς τα έθαβαν μαζί με τους νεκρούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πριν από δύο χρόνια βρέθηκαν δύο παρόμοια αντικείμενα σε άλλη περιοχή της Πολωνίας.
Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι η μητέρα και το παιδί της είχαν σωστή διαίσθηση αναγνωρίζοντας κάτι ξεχωριστό στην πέτρα. Δεν είναι μόνο σπάνιο, αλλά και πολύτιμο το εύρημά τους. Αντικείμενα από την νεολιθική εποχή της Κεραμικής αναγνωρίζονται συνήθως από ένα αποτυπωμένο κορδόνι σε αγγεία και άλλα αντικείμενα, και μπορούν να βρεθούν από τη νότια Σκανδιναβία έως τις Άλπεις.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί