Συγκεκριμένα η μερική έκλειψη της 19ης Νοεμβρίου θα είναι η μεγαλύτερη από εκείνη στις 18 Φεβρουαρίου του 1440 ενώ το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως θα παραμείνει η μεγαλύτερη μέχρι και την έκλειψη της 8ης Φεβρουαρίου 2669, που υπολογίζεται πως θα έχει πιο μεγάλη διάρκεια. Η συνολική διάρκεια της έκλειψης που δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα υπολογίζεται στις 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα.
Θα είναι ορατή το βράδυ της Πέμπτης 18 προς 19 Νοεμβρίου 2021,σε όλη τη Βόρεια Αμερική, καθώς και στην ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό και σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Νότιας Αμερικής.
Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη. Η ιδιαιτερότητά της έκλειψης αυτής είναι ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη – που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου – θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο – μαζί με την παρασκιά – θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.
Μετά από δύο εβδομάδες, (4 Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί άλλη μια έκλειψη, αυτή τη φορά ηλιακή, η οποία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Ανταρκτικής και μόνο λίγο την Αφρική και την Αυστραλία.
(Reader – φωτο:unsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η επιλογή που πρέπει να κάνει η Δύση απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο
- Αφγανιστάν-Πακιστάν: Νεκροί σε εχθροπραξίες στη μεθόριο των δύο χωρών
- Θεσσαλονίκη: Μια πόλη “ζωντανό μουσείο” – Ιστορία και πολιτισμός συνυπάρχουν με τη σύγχρονη ζωή
- Οι κορυφαίες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο – Σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα και να μην αγχώνεστε
- Ηράκλειο: Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε μετακινήσεις – Κατολισθήσεις στο ΒΟΑΚ
- Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί την κυβέρνησή του για την αύξηση του πληθωρισμού
- Hellenic Train: Ανακοίνωση για το χθεσινό περιστατικό που αφορούσε την αμαξοστοιχία 2591 (Θεσσαλονίκη–Λάρισα)
- Βρετανία: “Χιλιομετρικό φόρο” στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η κυβέρνηση, για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
- Μακελειό στα Βορίζια: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ
- «Πάγωσαν» Τραμπ και Κένεντι! Άνθρωπος σωριάστηκε ξαφνικά μπροστά στα μάτια τους (video)









