Εγκέφαλος και χρήση κινητού: Δείτε τον λόγο που μπορεί να είστε λιγότερο αποτελεσματικοί σε ό,τι κάνετε

Τι είναι το φαινόμενο της "αποστράγγισης του εγκεφάλου"

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα κινητά, τόσο περισσότερο εθιζόμαστε σε αυτά και νιώθουμε ότι τα χρειαζόμαστε διαρκώς.

Οι επιπτώσεις όμως για τον εγκέφαλο μας και τις νοητικές του λειτουργίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούμε το κινητό και ταυτόχρονα κάνουμε και κάποια άλλη εργασία, το λεγόμενο multitasking, αυτό όχι μόνο ενέχει τον κίνδυνο μειωμένης αποδοτικότητας αλλά και επιβαρύνει τον εγκέφαλο, δημιουργώντας ακόμα και προβλήματα στη λειτουργία της μνήμης.

Σε περίπτωση χρήσης του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι μειώνονται τα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε κάποιο απρόοπτο.

Πρόσφατα μια μελέτη έδειξε και κάτι αρκετά ανησυχητικό στον τρόπο που επηρεάζεται ο εγκέφαλός μας. Συγκεκριμένα η μελέτη αυτή έδειξε ότι όταν κάποιος κάνει κάποια δουλειά και έχει οπτική επαφή με το κινητό του είναι λιγότερο αποδοτικός από κάποιον που δεν μπορεί να το δει.

Από τη συνεχή χρήση και κατοχή του κινητού τηλεφώνου δημιουργείται όπως αναφέρουν κάποιοι επιστήμονες το φαινόμενο της “αποστράγγισης του εγκεφάλου”. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Επειδή ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να μπλοκάρει την επιθυμία μας να κοιτάξουμε το κινητό, προκειμένου να κάνουμε κάτι άλλο, περιορίζεται η δυνατότητα του να επεξεργαστεί άλλα δεδομένα, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης και της ποιότητας της εργασίας που κάνουμε.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί