Η ΕΕ διευρύνει τους ορίζοντές της με τα εγκαίνια του πρώτου της «διαστημικού λιμανιού» στην Ευρώπη. Βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στην απέραντη έκταση της παγωμένης ερήμου της Σουηδίας και φιλοδοξεί να γίνει ο κύριος κόμβος της γηραιάς ηπείρου για εκτοξεύσεις δορυφόρων, μια βιομηχανία που κυριολεκτικά ανθεί.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και πολυδάπανα έργα στην Ευρώπη και ενδεικτικό της σημασίας του είναι ότι την κορδέλα έκοψαν από κοινού ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παρών στην τελερή ήταν και ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
Η διαστημική βάση Esrange θα προσφέρει μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πύλη προς το διάστημα, η οποία συμπληρώνει και ενισχύει τις σημερινές ευρωπαϊκές δυνατότητες στη Γαλλική Γουιάνα.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προαννήγγειλε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκή διαστημική στρατηγική για την ασφάλεια και την άμυνα με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των διαστημικών υποδομών της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε ότι η παρούσα γεωπολιτική κατάσταση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι για την ΕΕ να έχει πρόσβαση στο διάστημα.
(protothema. gr / photo: scr)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αθήνα: Απόψε κάνει πρεμιέρα η 24ωρη λειτουργία μετρό, τραμ και λεωφορείων
- Η Ιαπωνία μετέτρεψε ένα πάρκινγκ σε ένα ζωντανό στέγαστρο κήπου.
- Κοντογεώργης: Τι είπε για τους νέους εργαζόμενους
- Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζητούν «άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων» στην Πόλη της Γάζας
- Ανακοινώσεις για τα πυρηνικά όπλα πρόκειται να κάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Θα προλάβουν; Χαμός κοντά στα σύνορα της Ρωσίας
- Ο Τραμπ φιλοξενεί τον πρωθυπουργό του Κατάρ
- Η Κέιτ Μίντλετον και η Μελάνια Τραμπ θα κάνουν σπάνια κοινή εμφάνιση!
- Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι μετά την ήττα της Ελλάδας στο μπάσκετ: «Θάψαμε τους Έλληνες»
- Αεροπορική εταιρεία αξιώνει την αφαίρεση μπαταριών από αναπηρικά αμαξίδια και σκούτερ πριν από την επιβίβαση ταξιδιωτών
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΜΜΜ

ΣΠΙΤΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

ΓΙΟΡΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΔΥΠΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΠΑΤΗ
