έναν χρόνο σχεδόν από την εκτόξευσή του προς τον Ήλιο.Ειδικότερα, σύμφωνα με τη NASA, το Solar Orbiter αιχμαλώτισε μια στεμματική εκπομπή μάζας ή στεφανιαία μαζική εκτίναξη (Coronal Mass Ejection – CME).
Πρόκειται για μια μορφή ηλιακής δραστηριότητας που αφορά τεράστιες εκτινάξεις πλάσματος, αποτελούμενου κυρίως από ιόντα υδρογόνου, από το ηλιακό στέμμα προς τον μεσοπλανητικό χώρο.
Η πλειοψηφία των στεμματικών εκπομπών μάζας δεν επηρεάζει τη Γη γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους δεν περνά στη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.
Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται στη μισή απόσταση που χωρίζει τον Ήλιο και τη Γη και μπόρεσε να καταγράψει εικόνες των πόλων του λαμπρότερου σώματος του ουρανού, που ήταν αόρατες για την επιστημονική κοινότητα.
Το ηλιακό φαινόμενο έλαβε χώρα στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, ενώ ακόμη τρία διαστημικά σκάφη παρατήρησαν το ίδιο γεγονός: Το STEREO-A της NASA, το Proba-2 της ESA και η κοινή αποστολή Solar and Heliospheric Observatory (SOHO).
«Τα πλάνα προέρχονται από το όργανο SoloHI της αποστολής που παρακολουθεί τον ηλιακό άνεμο, τη σκόνη και τις κοσμικές ακτίνες μεταξύ του Ήλιου και των πλανητών. Για το SoloHI, το να πιάσεις αυτό το φαινόμενο ήταν ένα ευτυχές ατύχημα. Τη στιγμή που η έκρηξη έφτασε στο διαστημικό σκάφος, το Solar Orbiter είχε μόλις περάσει πίσω από τον Ήλιο και επέστρεφε από την άλλη πλευρά. Όταν προγραμματίστηκε η αποστολή, η ομάδα μας δεν περίμενε να καταγράψει κάτι τέτοιο τη δεδομένη περίοδο» σημειώνει η NASA.
Οι στεμματικές εκπομπές μάζας διαταράσσουν τη φυσιολογική ροή του ηλιακού ανέμου, επηρεάζοντας τη διαμόρφωση του διαστημικού καιρού, επομένως ίσως επηρεαστεί και η Γη.
Η μελέτη των ηλιακών εκρήξεων αποτελεί όμως μόνο μία πτυχή της αποστολής του Solar Orbiter.
(Sputniknews)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- H Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ “ντύνεται” Άγιος Βασίλης και απελαύνει παράνομους μετανάστες, vid
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν περιοδεύει σε ξενοδοχεία μαζί με την κόρη του – BINTEO
- Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με μαθητές του μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Πάχνης Ξάνθης
- Σοκαριστικό βίντεο δείχνει Ινδό γιατρό να γρονθοκοπεί επανειλημμένα ασθενή για ένα παράπονο, vid
- Εντοπίστηκαν τέσσερα όπλα σε σπίτι στα Άνω Λιόσια – Τρεις συλλήψεις
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από το απόγευμα – Πού θα εκδηλωθούν τα ισχυρά φαινόμενα
- Ο Τζάκι Τσαν μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα μέσα από τα ερείπια της Πομπηίας, vid
- Αυστραλία: Ποια περιοχή θα υιοθετήσει αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή
- Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Νέα Ηράκλεια μέχρι τη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής
- Εκπρόπωπος Τύπου ΕΛΑΣ: «Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε έξοδο από εθνικές οδούς που έχουν εμπόδια;»









