Διαστημικός Σταθμός: Ανησυχίες για μελλοντικές διαρροές αέρα εξαιτίας ρωγμών

Τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού βρέθηκε να έχει ρωγμές. Φόβοι για την εξέλιξη των εγκαταστάσεων μελλοντικά.

Τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το οποίο είναι 23 ετών, εμφάνισε ρωγμές, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τη μελλοντική ασφάλεια των αστροναυτών. Οι ρωγμές εντοπίστηκαν από Ρώσους αστροναύτες.ADVERTISING

“Επιφανειακές ρωγμές έχουν βρεθεί σε ορισμένα σημεία της μονάδας ‘Zarya'”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Βλαντιμίρ Σολοβιόβ, επικεφαλής μηχανικός της ρωσικής εταιρείας πυραύλων, ‘Energia’. “Είναι κακό σημάδι και υποδηλώνει ότι οι ρωγμές θα αρχίσουν να εξαπλώνονται με την πάροδο του χρόνου”, πρόσθεσε ο Σολοβιόβ.

Η μονάδα ‘Zarya’ είναι το παλαιότερο τμήμα του διαστημικού σταθμού, αφού ήταν το πρώτο κομμάτι που έφτασε σε τροχιά τον Νοέμβριο του 1998. Το τμήμα αυτό, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για αποθήκευση, είναι γνωστό και ως ‘Functional Cargo Block’ (FCB/FGB) και βρίσκεται στη ρωσική πλευρά του σταθμού.javascript:””

Σύμφωνα με τον Σολοβιόβ, στο μέλλον μια σειρά από ζητήματα, πρόκειται να απασχολήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξαιτίας της γήρανσης του εξοπλισμού.

Προηγούμενες ρωγμές στον σταθμό είχαν οδηγήσει σε διαρροές αέρα ακόμη και σε πτώση πίεσης εντός των μονάδων, για αυτό κρίνεται επείγουσα η γρήγορη ανταπόκριση για την επισκευή τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, όπως αναφέρει ο Independent, ανακαλύφθηκε μια μικρή διαρροή αέρα που προερχόταν από ρωγμές στη ρωσική μονάδα Zvezda, η οποία έκτοτε προκαλούσε επίμονα προβλήματα, παρά τις αρκετές προσπάθειες επιδιόρθωσης.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2018, μια μυστηριώδης τρύπα εμφανίστηκε επίσης στο εξωτερικό μέρος του διαστημικού σταθμού, οδηγώντας σε διαρροή που προκάλεσε πτώση της πίεσης στο αιωρούμενο εργαστήριο.

Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πώς ακριβώς προκλήθηκε η τρύπα, ωστόσο οι ειδικοί υποστήριζαν πως προήλθε από ανθρώπινο λάθος στο έδαφος, ενώ ένας Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς εκ μέρους αστροναύτη της NASA.

Η NASA απαντώντας σε αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτήρισε την κατηγορία αυτή ως “αβάσιμη”.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία ‘Roscosmos’ είναι επί του παρόντος συμβεβλημένη να παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι το 2024.

(news247 / photo: screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί