Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να επανορθώσει ο εγκέφαλος τις βλάβες που οφείλονται στην έντονη κατανάλωση αλκοόλ

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Alcohol δείχνει ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου που αναρρώνει από διαταραχή χρήσης αλκοόλ μπορεί να επιδιορθώνει τη δομή του, όταν σταματήσει η κατανάλωση αλκοόλ, για τουλάχιστον 7,3 μήνες.


Είναι γνωστό ότι τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD) τείνουν να έχουν αραίωση σε περιοχές του φλοιού τους, κάτι που είναι κρίσιμο για πολλαπλές γνωστικές λειτουργίες ανώτερης τάξης.

Ενώ υπήρξαν μελέτες που δείχνουν πώς ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ανακάμπτουν όταν ένα άτομο σταματά να πίνει, ο αντίκτυπος και η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει η ανάκαμψη αυτή ήταν άγνωστα.

Πώς διεξήχθη η μελέτη;


Η πρόσφατη μελέτη περιελάμβανε 88 άτομα που έπασχαν από AUD και υποβλήθηκαν σε σαρώσεις εγκεφάλου σε περίπου μία εβδομάδα, ένα μήνα και 7,3 μήνες αποχής, ωστόσο, μόνο 40 συνέχισαν να απέχουν από το αλκοόλ για ολόκληρη την περίοδο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι συμμετέχοντες συμμετείχαν επίσης στο όριο του ενός μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι 23 άτομα δεν υποβλήθηκαν σε σαρώσεις για μία εβδομάδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 45 άτομα που δεν είχαν ποτέ AUD και μέτρησαν το πάχος του φλοιού τους στην αρχή και ξανά περίπου εννέα μήνες αργότερα για να επιβεβαιώσουν ότι οι περιοχές που μετρήθηκαν παρέμειναν οι ίδιες.

Τι βρήκε η μελέτη;


Η μελέτη με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι όσοι σταμάτησαν το ποτό μπόρεσαν να αποκτήσουν πάχος του φλοιού με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο μήνα και η πρόοδος συνεχίστηκε μέχρι το όριο των 7,3 μηνών, όπου το πάχος ήταν συγκρίσιμο με εκείνους χωρίς AUD.

«Οι λίγες διαχρονικές μελέτες που διερευνούν τις αλλαγές στο πάχος του φλοιού κατά τη διάρκεια της αποχής περιορίζονται στον πρώτο μήνα της νηφαλιότητας», έγραψε η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον ψυχίατρο και επιστήμονα συμπεριφοράς Timothy Durazzo από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Ωστόσο, η έκταση της περιφερειακής ανάκτησης του πάχους του φλοιού κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης περιόδου αποχής είναι άγνωστη», πρόσθεσαν. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης πώς τα αποτελέσματα λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος και της έλλειψης ποικιλομορφίας ενδέχεται να μην γενικεύονται.

Ο Durazzo και η ομάδα του επίσης δεν βρήκαν καμία σημαντική σχέση μεταξύ του πάχους του φλοιού και της τρέχουσας κατάχρησης ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών, του καπνίσματος και ούτω καθεξής ή ψυχιατρικών διαταραχών ή του καπνίσματος στο παρελθόν.

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι δεν έλαβαν υπόψη μεταβλητές όπως η γενετική, η σωματική δραστηριότητα και η υγεία του ήπατος και των πνευμόνων των ανθρώπων, που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους.

Οι συγγραφείς κατέληξαν λέγοντας ότι τα δεδομένα παρέχουν «κλινικά σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της παρατεταμένης νηφαλιότητας στη μορφολογία του ανθρώπινου εγκεφάλου και ενισχύουν τα προσαρμοστικά αποτελέσματα της ανάκτησης με βάση την αποχή στο AUD».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί