Πριν από κάθε έλεγχο θα πρέπει να έχει διαθέσιμο λιπαντικό, πανιά και χωνί. Πρέπει επίσης το αυτοκίνητο να βρίσκεται οριζόντια και να μην έχει κλίση το έδαφος, γιατί η μέτρηση της στάθμης δεν θα είναι σωστή.
Για να μετρήσουμε το λιπαντικό, αρκεί να τραβήξουμε τη ράβδο στάθμης λαδιού έξω από τον κινητήρα, να σκουπίσουμε με ένα πανί τα σημάδια του λαδιού και να τοποθετήσουμε ξανά τη ράβδο στη αρχική της μέχρι να κουμπώσει. Κατόπιν βγάζουμε έξω τη ράβδο και βλέπουμε το σημάδι που έχει αφήσει το λιπαντικό. Σε αυτήν υπάρχουν δύο σημάδια. Το κάτω δείχνει την ελάχιστη στάθμη λιπαντικού και το πάνω το μέγιστο. Η απόσταση μεταξύ των δύο σημαδιών αντιστοιχεί περίπου σε ένα λίτρο λιπαντικού.
Κατά τη διάρκεια της μέτρησης ο κινητήρας θα πρέπει να μην είναι εντελώς κρύος, αλλά ούτε και πολύ ζεστός. Αν είναι ζεστός θα πρέπει να περιμένετε μερικά λεπτά μετά το σβήσιμο πριν ελέγξετε τη στάθμη λαδιού, γιατί το λάδι πρέπει να βρεθεί στο κάτω μέρος του κινητήρα.
Η συμπλήρωση λαδιού όταν ο κινητήρας είναι ζεστός συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο της τάπας λαδιού. Από την άλλη όταν έχει σβήσει πριν λίγο ο κινητήρας η μέτρηση δεν είναι σωστή, γιατί το λιπαντικό βρίσκεται ακόμη στα κινητά μέρη του κινητήρα.
Εάν το όχημα έχει πολύ λίγο λάδι, ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι στο καντράν του αυτοκινήτου. Αυτό ουσιαστικά προειδοποιεί τον οδηγό ότι πρέπει να συμπληρώσει άμεσα λιπαντικό. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στον κινητήρα, με υπερθέρμανση λόγω ελλιπούς λίπανσης.
Ανάλογα με το αυτοκίνητο και την παλαιότητά του ο οδηγός οφείλει κάθε λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα να ελέγχει την στάθμη του λιπαντικού. Εάν υπάρξει μικρή ποσότητα λαδιού πάνω από το ανώτερο σημείο στάθμης κατά τη συμπλήρωση, αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα για τον κινητήρα. Εάν υπάρχει σαφώς πάρα πολύ λιπαντικό, τότε θα πρέπει να αντληθεί. Και φυσικά πάντα συμπληρώνουμε με λιπαντικό που έχει τις ίδιες προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής και έχουμε μέσα στον κινητήρα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στολίσκος για τη Γάζα: Η Ιταλία στέλνει… φρεγάτα για την προστασία των πολιτών της
- Υπ. Μετανάστευσης για Παλαιστίνιο που τρομοκρατούσε πολίτες: «Εξετάζεται η ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας»
- Μετά τους Γάλλους, οι Γερμανοί: «Ζούμε από τις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας μας»
- «Καμπανάκι» ΠΑΟΚ για τον αγώνα με τους Ισραηλινούς: «Η UEFA είναι αυστηρή σε θέματα πολιτικών μηνυμάτων»
- Χρυσοχοΐδης για τους οικισμούς Ρομά: «Αρχικά 70 νέοι αστυφύλακες θα ενισχύσουν την αστυνόμευση»
- Νέο «καραβάνι» δεκάδων αλλοδαπών νότια της Κρήτης
- Ελεύθερος ο άνδρας που έσφαξε ως θυσία αρνί στο Σέιχ Σου
- Δένδιας: Ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό με την προμήθεια τέταρτης φρεγάτας Belharra
- Στην νέα ψηφιακή εποχή μπαίνει και η Βουλή! Τι ακριβώς συνέβη
- Σαρώνει ο υπερτυφώνας Ραγκάσα – Συγκλονιστικό βίντεο με χείμαρρο να σπάει τζαμαρία ξενοδοχείου
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΑΠΑΝΙ

ΔΥΠΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΤΡΕΝΑ

ΚΑΙΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
