Τους δώδεκα τελευταίους μήνες, η Αυστραλία έχει πληγεί από σειρά επεισοδίων κυβερνοασφαλείας, ένα από τα οποία, το οποίο συνέβη την περασμένη εβδομάδα, έπληξε για τρεις ημέρες λιμάνια της χώρας.
Χωρίς να κατηγορήσει συγκεκριμένες ομάδες πειρατών ή να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παραβιάσεις, η αυστραλιανή υπηρεσία πληροφοριών υπογραμμίζει στην τελευταία έκθεσή της πως η Μόσχα και το Πεκίνο αντιπροσωπεύουν σοβαρές απειλές για τη χώρα σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια.
Ομάδες πειρατών της πληροφορικής, που προωθούνται από κράτη, θα συνεχίσουν πιθανόν να βάζουν στόχο τα συστήματα υδροδότησης και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της Αυστραλίας, προειδοποιεί η υπηρεσία, προσθέτοντας πως θα εντείνουν αναμφίβολα τις προσπάθειές τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατιωτικά απόρρητα.
Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS, το οποίο συνήφθη ανάμεσα στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει κυρίως την παράδοση στην Καμπέρα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, μπορεί να είναι ο κύριος στόχος των κυβερνοεπιθέσεων, αναφέρεται στην έκθεση.
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά σε ένα επεισόδιο κυβερνοασφαλείας που σημειώθηκε το Μάιο, κατά το οποίο πειρατές της πληροφορικής υποστηριζόμενοι από το Πεκίνο διείσδυσαν στα δίκτυα κρίσιμης σημασίας υποδομών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η έκθεση προειδοποιεί κατά της ανάπτυξης ίδιου τύπου κινεζικών επιχειρήσεων εναντίον της Αυστραλίας.
Η Κίνα, κύριος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αποτελεί «πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σχολίασε σήμερα ο αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, ερωτηθείς σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης.
Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια υπογραμμίζουν πως η Αυστραλία δεν είναι επαρκώς προστατευμένη από τις επιθέσεις πληροφορικής και πως υπάρχουν ευάλωτες τράπεζες δεδομένων καταναλωτών, οι οποίες κάνουν τη χώρα κερδοφόρο στόχο για τους χάκερ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει και τη λογική, αλλά και την ντροπή»
- Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Συνέντευξη τύπου με την “Ωδή στον Καραϊσκάκη”, vid
- Δημοσκόπηση: Τα ποσοστά των κομμάτων! Ποιά θα μπουν στην επόμενη Βουλή;
- Θανατηφόρο τροχαίο στα Καπαριανά Ηρακλείου – Νεκρός 61χρονος συνοδηγός
- Σε πνευμονική εμβολή οφείλεται ο θάνατος της 16χρονης στο Γκάζι
- Μεσολόγγι: Κλειστά αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία λόγω των προβλημάτων από την έντονη βροχόπτωση
- Ο Τραμπ δεν θα στείλει την εθνοφρουρά στο Σαν Φρανσίσκο
- Πολάκης: «Εγώ ήμουν και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καλώ όλους να ξεκαθαρίσουν την θέση τους»
- «Μάχη» στην Ουγγαρία! Θέλουν να πάρουν από τον Όρμπαν την εξουσία
- Ρεκόρ σε δημοπρασία: Μονοχρωματικός μπλε πίνακας του Yves Clein “έπιασε” τα 18,4 εκατ. ευρώ