Αστρονόμοι: Ανακάλυψαν τεράστιο υπερσμήνος με διάμετρο 250 εκατομ έτη φωτός

Η θέση της Γης στο διάστημα είναι αρκετά γνωστή με αυτήν να περιφέρεται γύρω από ένα μέσο αστέρι. Το αστέρι – ο Ήλιος μας – περιφέρεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας, τον Γαλαξία μας. Από εδώ και πέρα, η ιστορία είναι λιγότερο γνωστή.

Ο Γαλαξίας είναι μέρος μιας μεγάλης δομής που ονομάζεται Υπερσμήνος Laniakea και έχει διάμετρο 250 εκατομμύρια έτη φωτός!

Αυτό είναι πραγματικά μια τεράστια περιοχή του διαστήματος και περιέχει τουλάχιστον 100.000 γαλαξίες. Υπάρχουν μεγαλύτερα υπερσμήνη, όπως το υπερσμήνος Einasto που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το οποίο έχει πλάτος απίστευτα τεράστιο, δηλαδή 360 εκατομμύρια έτη φωτός !

Einasto Supercluster στο Διάστημα
Τα υπερσμήνη όπως μια πόλη που είναι μια συλλογή πραγμάτων, οι γαλαξίες είναι συλλογές πραγμάτων που συνδέονται μεταξύ τους υπό τη δύναμη της βαρύτητας. Ένας τυπικός γαλαξίας είναι απλώς μια συλλογή από αστέρια, νεφελώματα, σμήνη, πλανήτες, κομήτες και ούτω καθεξής.

Τα υπερσμήνη είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια, απλώς μια συλλογή γαλαξιών συνδεδεμένων μεταξύ τους (καλά, όχι εντελώς) υπό τη δύναμη της βαρύτητας.

Υπερσμήνη όπως το Laniakea και το Einasto είναι από τις μεγαλύτερες δομές στο Σύμπαν.

Η ανακάλυψη αυτού του τελευταίου υπερσμήνους πήρε το όνομά του από τον καθηγητή Jaan Einasto, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στον τομέα των υπερσμήνων και γιόρτασε τα 95α γενέθλιά του στις 23 Φεβρουαρίου 2024.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας
Σε απόσταση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, ή M31, είναι ο μεγαλύτερος γαλαξιακός γείτονας του Γαλαξία μας.
Όταν πρόκειται για την οπτικοποίηση του τεράστιου μεγέθους αυτών των δομών, φανταστείτε ένα μέσο νόμισμα (πραγματικά δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία ποιο νόμισμα φαντάζεστε) σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Αυτό το νόμισμα αντιπροσωπεύει τον Γαλαξία του Γαλαξία και το μήκος του βήματος θα ήταν τα άκρα του υπερσμήνους!

Μπορείτε επίσης να φανταστείτε τον Ήλιο ως μπάλα του γκολφ και ολόκληρη τη συλλογική μάζα του υπερσμήνους ως Έβερεστ σε σύγκριση!

Η γραμμή του Γαλαξία διασχίζει το σκοτάδι του διαστήματος
Μια μελέτη από φυσικούς του MIT δείχνει ότι ο βαρυτικός πυρήνας του Γαλαξία μπορεί να είναι ελαφρύτερος σε μάζα και να περιέχει λιγότερη σκοτεινή ύλη , από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. (ESA/Gaia/DPAC, Επιμέλεια MIT News)
Η ανακοίνωση προήλθε από μια ομάδα διεθνών αστρονόμων από το Παρατηρητήριο Tartu, οι οποίοι εξέτασαν επίσης 662 άλλα υπερσμήνη. Η εργασία τους (η οποία δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal) αποκάλυψε επίσης μερικές ενδιαφέρουσες δυναμικές μέσα σε υπερσμήνη, για παράδειγμα, βρήκαν ότι οι γαλαξίες μέσα σε υπερσμήνη απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο πιο αργά από τη γενική διαστολή του σύμπαντος.

Αυτό οφείλεται στη βαρυτική έλξη του υπερσμήνους που λειτουργεί ως φρένο στη διαστολή. Ενώ επιβραδύνει την επέκταση της περιοχής, δεν την επιβραδύνει αρκετά για να σταματήσει την απομάκρυνση των γαλαξιών, δεδομένου ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο. Τα υπερσμήνη θα πρέπει να θεωρούνται προσωρινά, μεταβαλλόμενα φαινόμενα.

Βρήκαν επίσης ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της πυκνότητας και του μεγέθους ενός υπερσμήνους. Η σχέση ήταν μια αντίστροφη τετράγωνη σχέση που σημαίνει ότι η πυκνότητα ενός υπερσμήνους μειώνεται με το τετράγωνο του μεγέθους του.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί