Αστεροειδής μεγέθους 8όροφου κτιρίου περνάει σήμερα σε απόσταση πιο μικρή από αυτή της σελήνης

Ένας αστεροειδής μήκους 80 ποδιών πρόκειται να περάσει δίπλα από τη Γη σήμερα, στη μισή απόσταση από αυτή που απέχει το φεγγάρι από τον πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 2023 TM3, εκτιμάται ότι έχει διάμετρο μεταξύ 36 και 82 πόδια, σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη (CNEOS) της NASA . Ένα 8όροφο κτίριο έχει ύψος περίπου 80 πόδια, για σύγκριση.

Το 2023 TM3 προβλέπεται να περάσει τη Γη σε απόσταση 0,00111 αστρονομικών μονάδων ή περίπου 100.000 μίλια. Το φεγγάρι περιφέρεται σε απόσταση 240.000 μιλίων, ενώ ο ήλιος απέχει περίπου 93 εκατομμύρια μίλια.


«Οι αστεροειδείς είναι συντρίμμια που έχουν απομείνει από τον πρώιμο σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος», είπε στο Newsweek ο Martin Barstow, καθηγητής αστροφυσικής και διαστημικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο . «Υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα τροχιών λόγω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους και άλλων σωμάτων στο ηλιακό σύστημα».

Οι αστεροειδείς βρίσκονται ως επί το πλείστον συγκεντρωμένοι στη ζώνη των αστεροειδών, σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μεταξύ του Άρη και του Δία. Το 2023 TM3 είναι ένας αρκετά μικρός αστεροειδής με διάμετρο μόλις 80 πόδια, με μερικούς από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημα να έχουν διάμετρο αρκετών εκατοντάδων μιλίων. Το μεγαλύτερο, Ceres, έχει διάμετρο περίπου 600 μίλια .

Αυτά τα αντικείμενα μπορεί περιστασιακά να εκτιναχθούν έξω από τις τροχιές τους λόγω αλληλεπιδράσεων με τη βαρύτητα του Δία, στέλνοντάς τα προς τη Γη. Το 2023 TM3 προβλέπεται να περάσει από τη Γη με 11,51 χλμ το δευτερόλεπτο ή περίπου 35.700 μίλια την ώρα.


Ορισμένοι αστεροειδείς ταξινομούνται ως “αντικείμενα κοντά στη Γη” ή NEO, τα οποία ορίζονται ως 30 εκατομμύρια μίλια μακριά. Περίπου 31.000 αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

«Οι αστεροειδείς και οι κομήτες με απόσταση περιηλίου (πλησιέστερη στον Ήλιο) μικρότερη από 1,3 αστρονομικές μονάδες (AU), ή περίπου 120 εκατομμύρια μίλια/194 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ονομάζονται αντικείμενα κοντά στη Γη—ή NEO», είπε ο Svetla Ben-Itzhak. Επίκουρος καθηγητής Διαστήματος και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε στο Newsweek. «Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι ένα αντικείμενο κοντά στη Γη αποτελεί απειλή εάν έχει ελάχιστη απόσταση τομής τροχιάς της Γης 0,05 AU (περίπου 4,7 εκατομμύρια μίλια ή 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα) ή μικρότερη και έχει διάμετρο τουλάχιστον 140 μέτρα [460 πόδια], ως δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα (PHOs).»

Τα PHO πρέπει επίσης να έχουν απόλυτη φωτεινότητα 22,0 ή μικρότερη, εξηγεί ο Barstow. Λόγω του μικρότερου μεγέθους και της χαμηλότερης φωτεινότητάς του, το 2023 TM3 δεν είναι PHO, αλλά είναι NEO.

«Δεν είναι όλα τα NEO δυνητικά επικίνδυνα, αλλά όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα είναι NEO», είπε ο Barstow. “Το 2023 TM3 έχει απόλυτο μέγεθος 26,9, επομένως είναι πολύ πιο αχνό και επομένως μικρότερο από ένα PHO, επομένως δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Οποιαδήποτε ζημιά θα έτεινε να είναι τοπική εάν δεν καίγονταν στην ατμόσφαιρα. Ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους είναι πολύ πιθανό να καεί».

Ωστόσο, εάν ένα αντικείμενο αρκετά μεγάλο ώστε να ταξινομηθεί ως PHO χτυπήσει τη Γη, θα ήταν μια πολύ διαφορετική ιστορία.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί