Άρθουρ Κλαρκ το μακρινό1964: “Στο μέλλον οι μηχανές θα ξεπεράσουν τους δημιουργούς τους” -Το σχόλιο του Ίλον Μασκ

Το "πρόβλεψε" αυτό ή μήπως κάποιοι γνώριζαν τι σχεδιάζεται για το μέλλον;;;

Στο μακρινό 1964 ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και τηλεοπτικός παρουσιαστής Άρθουρ Κλαρκ μίλησε στο BBC για το μέλλον, “προβλέποντας” την τρομακτική άνοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξη των μηχανών.

Τα λόγια αυτά ανέσυρε ένας χρήστης του Twitter και τα αναπαρήγαγε ο Ίλον Μάσκ γράφοντας: «Προφητικός».

Στο βίντεο ο Κλαρκ αναφέρει τα εξής: «Οι πιο έξυπνοι κάτοικοι του μέλλοντος δεν θα είναι άνθρωποι ή μαϊμούδες θα είναι μηχανές». «Oι σημερινοί ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι είναι εντελώς ανόητοι, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει τις επόμενες γενιές. Θα αρχίσουν να σκέφτονται και τελικά, θα ξεπεράσουν τους δημιουργούς τους».

Ο Άρθουρ Κλαρκ υπήρξε από του πρωτοπόρους της σκληρής επιστημονικής φαντασίας και συνήθως συγκαταλέγεται στους τρεις σπουδαιότερους συγγραφείς του χώρου, μαζί με τον Ισαάκ Ασίμοφ και τον Ρόμπερτ Χαϊνλάιν. Έχει δηλώσει ότι ο ίδιος επηρεάστηκε περισσότερο από τη λογοτεχνία του Όλαφ Στάπλεντον, κεντρικό μοτίβο της οποίας είναι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και η σχέση του με τον κόσμο.

Στα έργα επιστημονικής φαντασίας του ίδιου του Κλαρκ βασική θεματολογία είναι η ενόραση για το κοντινό ή το απώτερο μέλλον, η διερεύνηση των όρων για ζωή στο διάστημα και η απελευθέρωση του Ανθρώπου, βάσει αυστηρών επιστημονικών δεδομένων, ενώ όχι σπάνια η πλοκή τους αντικατοπτρίζει το κοσμικό μυστήριο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πως ήταν άθεος, καθώς και πως δεν πίστευε σε παραφυσικά γεγονότα παρά μόνο ως φαινόμενα δυνάμενα να ερμηνευθούν επιστημονικώς.

Η νοοτροπία αυτή είναι σήμερα πιο διαδεδομένη από ποτέ με την “θεοποίηση” της τεχνολογίας και την τεχνητή νοημοσύνη να εισέρχεται δυναμικά στις ανθρώπινες κοινωνίες (βλέπε πχ το chatbot ChatGTP της OpenAI).

(ethnos. gr / photo: freepik)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί